Coplata serviciilor medicale sau marele jaf

De la 1 iulie, medicii vor ști ce pachete de analize și consultații vor fi decontate și ce vor suporta pacienții din propriile buzunare. Ministerul Sănătății a stabilit criteriile după care va funcționa sistemul de coplată a serviciilor medicale.
Măsura a fost luată în urma cererilor Comisiei Europene de a combate corupția din sistemul sanitar.
Astfel, va exista un pachet de analize și consultații ce vor fi acoperite de casa de asigurări, restul, însă va suportat de fiecare pacient.

Nu știu cât de des mergeți la doctor, dar eu nu îmi aduc aminte când am beneficiat ultima dată de „serviciile ” medicale gratuite. Însă în acest timp am continuat să plătesc în fiecare lună o sumă apreciabilă. În curând vom plăti vizita la medic și cine știe și ce alte servicii. Acesta se numește simplu FURT. Astfel spus vom da banii și nu vom beneficia de mare lucru. În timp ce în alte țări medicamentele, consultațiile, analizele și chiar și anumite operații sunt gratuite, noi vom plăti aproape totul.
De exemplu în Israel, salariul mediu brut este de 1700 USD/lună(7.908 shekeli-vezi aici). Contribuția către asigurările medicale obligatorii este de 3,1% pentru salariile până la 972 USD și de 5% pentru salariile între 972 și 7.690 USD(Vezi aici). Rezultă o contribuție minimă de 30,13 USD(91,95 RON, curs BNR 20 Mai 2009) și de 85 USD(259,43 RON) la nivelul salariului mediu. Pentru aceasta asiguratul beneficiază de medicamente GRATIS (nu compensate ci gratis, toate medicamentele), consultație, operație în caz de accident și cred că ajunge.
În România contribuția este de 5,5%, adică 33 RON pentru salariul minim(600 RON) și de 96,3 RON pentru salariul mediu brut(1.751 RON, martie 2009). Pentru asta „beneficiem„(sau vom „beneficia” în curând) de aproape nimic.
Măsura se vrea un fel de „legalizare” a șpăgii, dar adevărul este că vom plăti aceste servicii și vom continua să dăm și șpagă, pentru că vechile obiceiuri…

© 2009 Zalmoxys32

Reclame

Un răspuns

 1. Aceasta este o mare tampenie cel putin din doua motive.
  Primul este ca sistemul de sanatate este finantat pe de o parte de la bugetul national care este alcatuit din impozite pe care le platim deja cu totii.Pe de alta parte platim asigurari de sanatate in mod obligatoriu, toti cei care suntem angajati.Daca voiau bani in plus puteau mari una dintre formele de contributie enuntate mai sus si sa NU introduca o taxa de felul acesta, suplimentara, nejustificata si care poate fi ulterior marita dupa placul medicilor.
  Al doilea motiv este ca si alte categorii profesionale ce desfasoara activitati in folosul public si sunt platite de la buget ar putea proceda la fel.Astfel, politistii ar putea introduce coplata pentru serviciile lor si, deci, sa nu intervina pana cand victima unei agresiuni, spre exemplu, nu plateste o taxa.Ori profesorii, sa primeasca de la parintii elevilor la inceputul fiacarui an o suma de bani reprezentand coplata serviciilor lor, etc.
  Toate acestea se platesc oriunde in lume, in mod firesc, de la Buget; acesta este principiul pentru care se constituie bugetul unei tari.
  De platit se platesc serviciile din sistemul privat, pentru cei care au bani mai multi si doresc un tratament deosebit.
  Este pur si simplu o tampenie…

Comentariile sunt închise.

%d blogeri au apreciat asta: