A True Story

Guvernul și-a asumat răspunderea pentru noile coduri, civil și penal. După cum probabil știți, noul cod penal conține, printre altele, și pedepse mult mai mici sau chiar deloc pentru diverse infracțiuni. Iar contravențiile devin un fel de „comportament normal” în societate.
Am început cu asta pentru a ilustra „background-ul” unui fenomen care se petrece frecvent în România.
Săptămâna trecută, angajații serviciului de pază dintr-un cunoscut hypermarket bucureștean au prins un individ care încerca să iasă, având asupra sa mai multe produse neplătite. Angajații l-au reținut, chemând în același timp și politia. Reacția individului a fost una interesantă: "ce mai chemați bă politia, ca să mă duc să mai dau și-o declarație?! Că oricum nu-mi face nimic" Poliția l-a condus apoi la secție, luându-i o declarație și sancționându-l cu amendă.
A doua zi surpriză! Același individ este din nou prins, având asupra sa bunuri furate. Același tablou, cu reacția virulentă a individului și sosirea politiei, declarația și amenda. Un polițist s-a destăinuit unui angajat al serviciului de pază al hypermarketului: „Nu avem ce să-i facem! Așa sunt legile. Dacă paguba este mică, nu putem decât să-i dăm amendă. Amenzile nu le plătește pentru că nu are venituri, nu are nici carte de identitate, neavând domiciliu legal în București și asta este!”
Dobitocul pe numele său „de cartier” Gioni, face parte dintre acei indivizi, care-și fac veacul prin fața anumitor blocuri. Îi știți prea bine, piele închisă la culoare, maieu cu mușchi, cu lanț de aur la gât și ff mult tupeu; pe scurt, un băiat șmecher. Ocupația lui: furtul. Și ca el mai sunt foarte mulți, majoritatea membri ai unei anumite etnii minoritare.
Ce anume a creat această nouă specie în peisajul autohton? Vă mai aduceți aminte, reportajele în care priveam scandalizați, cum anumiți cetățeni erau condamnați la 5-6 ani de pușcărie, pentru furtul unei sticle de apă sau al unei pâini? De acolo ni se trage. Îmblânzirea codului penal, a dus la acest fenomen. Iar noul cod penal nu face altceva decât să incurajeze și mai mult acest lucru. România=paradisul hoților.

© 2009 Zalmoxys32

Reclame
%d blogeri au apreciat asta: