„Miracolul” chinezesc

Mulți jurnaliști și analiști economici laudă „miracolul chinezesc„, o economie care pare să sfideze problemele crizei globale. Dar ce se ascunde de fapt în spatele acestui „miracol„?
Dacă privim Hong Kong-ul sau Shanghai-ul vedem zgârie-nori, clădiri de birouri lucioase, restaurante fine și noii îmbogățiți (parveniții) – „miracolul” văzut de occidentali. Astfel orașele faimoase ale Chinei păcălesc observatorul indiferent, care portretizează întreaga țară ca ” în general liberă de manifestările grotești ale sărăciei și una dintre cele mai de succes țări în combaterea inegalităților de venit (” … largely free of grotesque manifestations of poverty (and) one of the most successful countries in tackling income inequality.”- New York Times).
Un singur drum în Guyang, provincia Guizhou -cea mai săracă din China-, și putem vedea și partea întunecată a „miracolului„. Aici, în spatele zgârie-norilor și a parcurilor comuniste, se pot vedea săraci lipsiți de unul dintre membre, oameni cu fețele arse, cerșind pe străzi, locuințe cu curțile pline de mizerie și steril, totul într-o atmosferă sufocată de funingine, gaze de eșapament și miros de excremente umane.
Atmosfera amintește de începutul secolului 20 în SUA, dar mult mai rău, cu drumuri ticsite de camioane, orașe învăluite în nori denși de poluare, mizerie, râuri arătând ca niște canalizări, o infrastructură supraîncărcată.
Totul se întâmplă într-o țară -chipurile- comunistă, condusă de un partid ai cărui lideri au strâns averi impresionante, partid având o doctrină care pare o simbioză între gândirea lui Gingis-Han și cea a lui Hank Paulson. În acest timp majoritatea populației se găsește la limita sărăciei, muncind din greu pe sume extrem de mici – de unde și boom-ul chinez.
Miracolul” se datorează sutelor de milioane de chinezi semi-sclavi și nu este un miracol, este o barbarie.

Legături externe:

1. http://www.independent.co.uk/news/world/asia/china-the-dark-side-823593.html
2. http://www.ifrc.org/docs/news/04/04080901/

© 2009 Zalmoxys32

Reclame

Un răspuns

 1. Criză, criză, criză…Peste tot se vorbeşte de asta! 😐 Ok, nu te-ai plictisit?
  Şi ce poţi să faci?
  Uite o alternativă:
  hai să concepem un playlist anti-criză, anti-politică de 2 lei, anti-manipulare şi prostire în masă.
  Să vedem cine câştigă! 😀

  http://roxannetrohmaniac.wordpress.com/2009/07/20/stereophonics-reteta-galeza-pentru-criza-i-think-not/
  Dă-o mai departe. 😀

Comentariile sunt închise.

%d blogeri au apreciat asta: