Prostănacu’, Chiulangiu’ și Independentu’

Pe 22 noiembrie 2009 vom alege un nou președinte. Din păcate nu prea avem pe cine să alegem. În cele ce urmează voi încerca să creionez câte un scurt portret al principalilor actori implicați.
Primul rival, conform majorității sondajelor, al lui Super-Băse este cunoscut sub numele de alint Prostănacu’. Prostănacu’ și-a căpătat porecla de la Bătrânul Conspirator, unul dintre autorii loviturii de stat din 1989. Prostănacu’ vorbește mult, mai ales atunci când este singur. În discursurile sale interminabile are obiceiul de a spune tot felul de tâmpenii. Recent a declarat că dacă va fi ales președinte va crea noi locuri de muncă. Sunt foarte curios care vor fi mijloacele prin care va realiza acest lucru. Poate că va înființa, cu ajutorul unor donații de la baronii partidului, câte o fabrică de înghețată în fiecare județ.
Mai demult, Prostănacu’ promitea mii de Euro românilor care se vor întoarce acasă sau visa într-o Românie implicată în cursa spațială! O posibilă explicație a enormităților debitate de Prostănac ar fi aceea că are consilieri idioți. Sau cel care-i scrie discursurile mai trage, din când în când, cu ochiul pe diverse publicații colorate strecurând, fără să vrea, câte un rând de pe-acolo. Sau poate pur și simplu chiar este un prostănac. Poate că Bătrânul Conspirator nu s-a înșelat, la urma urmei.
Un alt candidat este Chiulangiu’. Am ales această poreclă pentru că asta îmi inspiră ori de câte ori îl văd. Nicio legătură cu prezența absența din parlament! Pur și simplu Chiulangiu’ mi se pare un licean întârziat, care încă se mai ascunde de părinți prin baie să facă una mică și dă cu deodorant prin cameră după ce fumează. Atunci când mezina președintelui, cunoscută sub numele de scenă EBa, o top-modelă renumită, actualmente tăietor de frunză la câini europarlamentar la Bruxelles, a propus legalizarea drogurilor ușoare, Chiulangiu’ cred că a scăpat un „yeah, baby!” Uitase, pe moment, că a terminat școala și s-a gândit că nu va mai trebui să se ascundă ca să fumeze un joint. Greu de crezut că românii vor vota un chiulangiu. Deși se pare că personajele inculte, fără studii și guralive au mare priză la popor. De, unul dintre noi, nu-i așa? Dar chiulangiii cu cercel, care fumează iarbă și ascultă Black Sabbath nu sunt pe placul mulțimii. În plus, Chiulangiu’ vorbește prea bine articulat și fără multe greșeli, ca să fie apreciat de popor. De altfel acesta este și unul dintre atuurile Chiulangiului. Vorbitul. Se pricepe grozav la asta. Este un maestru al oratoricii. [Personal, nu am mai văzut un asemenea talent de la Adolf Hitler încoace. Despre Hitler se poate spune orice, dar discursurile sale erau fenomenale.] Problemele Chiulangiului apar atunci când i se pun întrebări. Și să nu-l pună nimeni să zică „Je m’appelle”, că iese cu scandal!
În sfârșit, Independentu’, cunoscut prin cartier sub pseudonimul de Doctoru’, constituie un personaj interesant. Coleg, altădată, cu Prostănacu’, Independentu’ a reușit prin mijloace proprii și donații de la diverși dezinteresați să susțină o campanie electorală, care s-a soldat cu alegerea sa în funcția de primar al mirificei noastre capitale. Printre ideile mărețe cu care a sedus electoratul a fost și faimoasa autostradă suspendată, de altfel un proiect fezabil. Ceva mai recent, Independentu’ a recidivat și a propus soluții pentru modernizarea capitalei, cum ar fi trotuarele rulante sau cele din sticlă. Și, să nu uităm, ideea care urma să rezolve toate problemele orașului: orologiile. Adică, ce-i lipsea chelului? La această din urmă idee a renunțat datorită crizei. Sau, poate, datorită numeroaselor articole de presă care au criticat prostia ideea; până și prin Le Monde. După ce a făcut o treabă execrabilă excelentă ca primar, Independentu’ vrea să devină președinte. Astăzi în Timișoara București, mâine în…
Rivalul celor trei este nimeni altul decât (doamnelor și domnilor, țineți-vă bine!) Super-Băse!!! Hulit de mulți, aplaudat de PDL-iști unii, Super-Băse s-a remarcat prin talentul deosebit de a nu face nimic a face o treabă bună peste tot pe unde a deținut funcții importante. În calitate de ministru al Transporturilor a realizat o mulțime de autostrăzi, a modernizat căile ferate și a sporit numărul de nave ale flotei comerciale românești. Avem acum liniile de mare viteză București-Constanta și București-Brașov, pe care trenurile circulă cu peste 200 km/h. Ce spuneți? Că nu ați văzut nimic la știri despre asta? Asta deoarece presa, în special televiziunile mogulilor, nu prezintă aceste mărețe realizări, dorind să-i pună pe Super-Băse și pe acoliții subordonații săi într-o lumină proastă. Și să nu uităm de perioada în care a fost primar al Bucureștiului, când a demolat construcțiile de pe spațiile verzi, a mărit suprafața parcurilor și a înființat altele noi, a interzis construcțiile de tip kitsch, a extins rețeaua de metrou și a realizat numeroase pasaje rutiere subterane, fluidizând traficul capitalei. Asta deși Consiliul General nu l-a lăsat deloc să lucreze. Dar se pare că Super-Băse are mereu această problemă: a sistemului ticăloșit ostil care încearcă să-l împiedice să așeze România pe drumul cel bun. Dar l-a oprit vreodată asta? Cine-i poate rezista?

Da, știu, sunt un om rău atacându-i atât de abject pe bieții oameni. De fapt ei sunt niște persoane cu o înaltă ținută morală, care lucrează din greu pentru binele țării.
Dar, pentru prima oară, nu mă voi duce la vot la alegerile prezidențiale. Singurul candidat mai răsărit s-a retras din cursă. Voi lăsa poporul să decidă.

© 2009 Zalmoxys32

Reclame

7 răspunsuri

 1. Prietene, e extrem de important sa l votam pe Traian Basescu…altfel, comunistii „cu fata umana” ne vor invada existenta si asa destul de trista ! Astia vor merge la vot sa voteze….

 2. Fenomenal ! … ai dreptate la final, dar si un vot de blam ar fi bun

 3. Zalmoxys ai dreptate, iar comentariul e foarte bun. Ar fi extraordinar dacă românii ar ieşi la vot în masă, măcar în proporţie de 75-80% şi ar anula voturile. Pentru că nu se va întâmpla aşa şi un preşedinte trebuie totuşi votat, eu am să îl votez în turul al doilea pe cel care corespunde cel mai puţin următoarelor criteriile de diagnoză ale „personalităţii antisociale”:
  1. Dificultatea de a se conforma normelor sociale şi de a respecta un spirit civic prin repetarea unor acte ilegale şi represibile.
  2. Minciuni repetitive, utilizarea de înşelătorii şi înşelătorii în vederea profitului personal.
  3. Impulsivitate, dificultatea de a defini un plan pe termen lung.
  4. Iritabilitate , agresivitate indicată mai ales prin atacuri fizice şi/sau verbale.
  5. Nepăsare totală pentru binele sau securitatea celorlalţi.
  6. Iresponsabilitate constantă în munca sa sau în onorarea obligaţiilor sale.
  7. Absenţa remuşcării, indicată prin indiferenţă (…) faţă de suferinţa , furtul sau proastele tratamente suferite de celălalt.
  Pentru a pune diagnosticul de „personalitate antisocială”, psihiatrul trebuie să observe la pacient cel puţin trei dintre cele şapte criterii din listă, menţionează Paul de Sutter la p. 34 a ediţiei în limba română a cărţii Aceşti nebuni care ne guvernează Ed. Tritonic, Bucureşti 2008.
  Cele 7 criterii sunt continute în J.D. Guelfi, C.B. Pull. P. Boyer, Masson, Manuel diagnostique et statistique des troubles mentaux – DSM- (traducere din engleza americană) Paris 1996.
  Numele meu şi adresa de mail sunt reale. Dacă doreşti date suplimentare despre Laszlo Tokes te rog sa-i dai un semn. Dorin Suciu

  • De fapt, puțin mă interesează persoana d-lui Tokes Laszlo. Am hotărât să-l ignor.
   Pentru mine dumnealui este un personaj anacronic, ancorat în idei și concepții izvorâte din Evul Mediu.

 4. Votez cu Chiulangiul! E departe cel mai bun si mai simtzit dintre totzi!

Comentariile sunt închise.

%d blogeri au apreciat asta: