F*ck Halloween!


Imagine:AFP
Urăsc să urmez noile trenduri. Printre ele se numără și apariția Halloween-ului în România. Avem acum petreceri tematice, costume și tot ce ține de acest obicei occidental. Majoritatea celor care au aderat la Halloween o fac doar din spiritul de turmă, deoarece „e cool„. Habar nu au ce înseamnă și de unde provine. L-au adoptat doar pentru că și alții au făcut-o înaintea lor. Importăm, se pare, numai tâmpeniile din vest. Ce-ar fi să nu mai aruncăm gunoaie pe stradă? Sau să strângem PET-urile după ce facem un grătar în pădure și să le ducem la coș? Sau să nu mai mergem pe stradă sau prin mijloacele de transport în comun ascultând muzică la telefonul mobil, fără căști? Sau să nu mai urinăm în public? Nu, chestiile astea țin de civilizație, pe când Halloween-ul nu cere prea multă educație, este ușor de urmat.

Pentru informarea celor care doresc, iată câte ceva despre Halloween.

Perioada Halloween-ului dintre 31 octombrie și 2 noiembrie include următoarele:
* Un Sabat neo-păgân:
Samhain, celebrat de obicei în seara zilei de 31 octombrie. La origine era sărbătorirea încheierii perioadei recoltei la vechii celți. Era de asemenea începutului noului an la aceștia. Astăzi, este celebrată de cultul Wicca și alte culte neo-păgâne.

* Trei zile de sărbătoare creștine:
All Saints’ Day (sau All Hallows’ Day) – Ziua Tuturor Sfinților pe 1 noiembrie. Sărbătoarea a fost ținută prima oară pe 13 mai 609 când papa Bonifaciu IV a târnosit Pantheonul din Roma în onoarea Fecioarei Maria. Data a fost apoi schimbată pe 1 noiembrie de către papa Gregoriu III, care a târnosit o capelă în onoarea tuturor sfinților în Basilica Vaticanului. Papa Gregoriu IV (827-844) a extins apoi sărbătoarea în întreaga biserică. Biserica Ortodoxă Răsăriteană (inclusiv Biserica Ortodoxă Română) sărbătorește ziua tuturor sfinților în prima duminică după Rusalii.

All Souls’ Day ( sau the Day of the Dead) – Ziua Tuturor Sufletelor este de obicei sărbătorită pe 2 noiembrie. Atunci când 2 noiembrie cade într-o duminică, așa cum a fost cazul în 2003 și 2008, celebrarea are loc în ziua următoare, luni. Aceasta este o zi pentru rugăciune și pomeni în memoria înaintașilor care au murit. Credincioșii se roagă pentru sufletele morților, într-un efort de a le ușura tranziția din Purgatoriu către Rai. Este sărbătorită în principal de către romano-catolici. Se crede că ziua a fost aleasă de către St. Odilo, al cincilea stareț de la Cluny…Franța deoarece acesta dorea să aducă ofrande și să cânte slujba de pomenire a morților în ziua următoare după Ziua Tuturor Sfinților.

Unii protestanți sărbătoresc Ziua Reformării. Aceasta este aniversarea zilei de 31 octombrie 1517, când Martin Luther și-a publicat cele 95 de teze. Acestea criticau credințele și obiceiurile romano-catolice, în special cele legate de vânzarea de indulgențe. Se crede că Luther le-a publicat într-o manieră dramatică, bătându-le în cuie de ușa bisericii cetății Wittenberg, Germania. De fapt, acest lucru probabil nu s-a întâmplat niciodată. Dovezile istorice par să indice că Luther le-a trimis o scrisoare superiorilor săi atacând vânzarea indulgențelor; cele 95 de teze fiind atașate scrisorii. Acest lucru a declanșat Reforma Protestantă, ducând la decenii de războaie în Europa, ostilitate între catolici și protestanți și eventual la fracturarea creștinismului în numeroase grupări religioase individuale.

* O sărbătoare laică, Halloween în seara de 31 octombrie. În unele zone, dacă 31 octombrie cade duminica, Halloween-ul este sărbătorit în seara de 30 octombrie. Magazinele iubesc Halloween-ul. Este sărbătoarea când sunt vândute cele mai multe dulciuri. Se plasează pe locul doi, după Crăciun, în ceea ce privește vânzările comerciale. Vânzările totale de costume, dulciuri și alte materiale pentru Halloween au atins aproape $7 miliarde în 2003 (numai în SUA). Un studiu efectuat de National Federation în 2008 în SUA, a arătat că fiecare persoană cheltuiește în medie $66.54.

Informații via religioustolerance.org

Textul este disponibil sub licenţa GNU pentru documentaţie liberă.

Reclame

2 răspunsuri

  1. Halloween are o semnificatie aparte pentru americani , este o traditie a lor , este o zi in care copii se bucura , este o zi ca orice zi de sarbatoare de la noi …
    Insa a prelua aceasta sarbatoare in conditiile in care nu intelegi nimic din semnificatia zilei si dpdv traditional nu reprezinta nimic pentru tine, atunci ,iti dau dreptate, este un lucru de doi lei …

  2. toate cele bune !

Comentariile sunt închise.

%d blogeri au apreciat asta: