Un nou an, un nou război

După încercarea nereușită a unui student nigerian de a detona o bombă la bordul unui avion de pasageri, există indicii că oficialii armatei americane și ai serviciilor de informații pregătesc acțiuni militare împotriva unor ținte aflate în Yemen, țară în care se presupune că studentul a fost antrenat să devină terorist și a fost echipat cu dispozitivul exploziv.
O serie de articole din media americană sugerează că atacurile sunt iminente. Citând “doi înalți oficiali SUA,” CNN informează că: “SUA și Yemen caută acum ținte pentru potențiale acțiuni de represalii (retaliation).”
CNN continuă: “ambele părți au subliniat eforul care este depus pentru a fi gata cu opțiunile pentru Casa Albă în cazul în care președintele Obama ordonă atacul.” CNN : “Se încearcă să se determine dacă anumite ținte pot fi puse în legătură cu incidentul aviatic și cu conspiratorii din spatele lui. Trupele speciale americane și agențiile de informații precum și omologii lor din Yemen lucrează pentru identificarea potențialelor ținte Al Qaeda în Yemen, a declarat unul dintre oficiali.”
CNN a precizat că administrația Obama și dictatorul yemenit Ali Abdullah Saleh au ajuns la un compromis pentru a permite SUA să utilizeze spațiul aerian al Yemenului. Rachete de croazieră, avioane și drone înarmate vor zbura către Yemen. Au loc negocieri asupra faptului dacă Saleh va permite intrarea în Yemen și a trupelor speciale americane aeropurtate.
Reportajele CNN vin în urma unor serii de declarații ale unor înalți oficiali ai administrației, inclusiv Barack Obama, care cereau ca „toate elementele puterii SUA” să fie folosite pentru a răspunde atacului eșuat asupra zborului Northwest 253. Casa Albă s-a aflat sub un puternic atac din partea republicanilor care au evidențiat defecțiunea securității aeronautice, iar o acțiune militară ar servi la distragerea atenției publicului de la recentele dezvăluiri asupra faptului că CIA și alte agenții americane au ignorat avertismentele despre atac.
Ministrul de externe yemenit, Abu Bakr al Qirbi, a declarat BBC că țara sa se află în căutarea unui ajutor militar, posibil parte a unui pachet, în fapt o mită pentru a permite transformarea teritoriului țării într-un câmp de bătălie pentru comandourile americane.
Wall Street Journal informează că administrația Obama discută despre triplarea ajutoarelor acordate Yemenului pentru combaterea terorismului în 2010. Ajutorul american a crescut de la $4.6 milioane în 2006 la $67 milioane în 2009 și va crește la $190 milioane în 2010, potrivit „unui înalt oficial militar.”
Reuters, citând „oficiali ai apărării și ai contra-terorismului„, informează că „administrația Obama caută metode de a accelera și extinde asistența americană acordată trupelor yemenite pentru a stârpi elementele Al Qaeda aflate în țară, păstrând pe cât posibil în spatele scenei rolul armatei și agențiilor de informații ale SUA.”
Tot Reuters raportează o confruntare între forțele de securitate yemenite și luptători Al Qaeda în vestul provinciei Hudaydah, în apropierea orașului Deir Jaber.

Los Angeles Times citează un expert yemenit în terorism care estimează că Al Qaeda are “aproximativ 2000 de militanți și simpatizanți care exploatează haosul politic și economic al țării pentru a crea premisele unui jihad la marginea Golfului Persic.” Acest număr este de zece ori mai mare față de estimările făcute de alte publicații privind numărul militanților aflați în Yemen.
Articolul din LA Times face parte dintr-o încercare a mass-media din SUA de a portretiza Yemenul ca un cuib al terorismului, fără legi și o amenințare majoră la adresa americanilor, pentru a justifica în avans atacul american sau eventual o invazie pe scară largă.
Articolul a fost urmat de un comentariu făcut de „expertul în terorismSteve Emerson, intervievat miercuri 30 decembrie în cadrul emisiunii „Early Show” de pe CBS. Acesta a afirmat că deși frontiera dintre Afganistan și Pakistan rămâne „numărul unu” în ceea ce privește activitatea teroristă, zona Golfului Aden, incluzând Yemen și Somalia „avansează rapid în ierarhie.”
Yemen a putea să depășească Pakistanul în următorul an, având în vedere traiectoria teroristă de a furniza un sanctuar pentru Al Qaeda,” a pretins acesta. Având în vedere că administrația Obama mobilizează aproape 100.000 de militari, alături de sute de avioane și drone pentru luptele din zona frontierei afgano-pakistaneze, o astfel de comparație este de rău augur.
Emerson remarca în particular „numărul studenților americani musulmani care învață și sunt antrenați în Yemen…. Acolo există un rezervor de potențiali teroriști care au pașapoarte occidentale și care se pot urca la bordul avioanelor fără a avea nevoie de vize.”
Aceste comentarii au fost făcute la o zi după ce în presă au apărut informații privind un atentat eșuat, când un somalez echipat cu o pudră explozivă a încercat să o introducă la bordul unui avion de pasageri în Mogadiscio, capitala Somaliei. Acesta este același mod de operare ca și în cazul nigerianului Umar Farouk Abdulmutallab la bordul zborului Northwest 253, în ziua de Crăciun. Somalezul a fost arestat pe 13 noiembrie fără să fi reușit să urce la bordul avionului.

Washington Post a publicat un editorial pe 30 decembrie observând că după tentativa eșuată de atentat din ziua de Crăciun, presupus originară din Yemen, „unii se întreabă dacă Statele Unite ar trebui să lanseze o ofensivă militară în această țară arabă săracă.” Editorialul continua: ” Răspunsul, bineînțeles, este că deja s-a întâmplat.”
Enumerând o serie de raiduri efectuate de trupe yemenite și americane, Washington Post laudă administrația Obama pentru „intensificarea semnificativă a operațiunilor de contra-terorism în Yemen,” inclusiv desfășurarea de personal aparținând CIA și Special Forces. Dar avertiza: “Totuși, alunecarea constantă a Yemenului către un stat eșuat în ultimii ani, la fel ca vecina Somalia, va determina un efort conjugat al Statelor Unite în anii următori. Este nevoie de ceva mai mult decât trupe speciale și rachete.”
Ziarul precizează că deși „momentan nu este nevoie de forțe combatante la sol în Yemen sau Somalia,” astfel de forțe ar putea fi necesare pe viitor. Și continuă: „în aceste țări, la fel ca în Afganistan, o strategie limitată la contra-terorism nu va elimina amenințarea.”

Încă odată, la fel ca în Afganistan și Irak, imperialismul american pregătește un atac militar împotriva unei țări sărace, folosindu-se de un atac terorist -în acest caz unul eșuat- pe post de pretext. Potrivit unor statistici ONU și ale guvernului yemenit, aproximativ 35’% din populația adultă a țării este formată din șomeri. Yemen este cea mai săracă dintre țările arabe, epuizându-și capacitatea foarte limitată de exporturi petroliere și confruntându-se acum cu o lipsă severă de apă.
Dar Yemenul deține, la fel ca Afganistan sau Irak, o poziție geografică strategică, lângă Arabia Saudită, cel mai mare exportator petrolier al lumii, și Marea Roșie, controlând accesul către canalul Suez. Yemen se află și lângă Golful Aden, ruta maritimă a unei părți importante a petrolului care părăsește Golful Persic.
Forțele armate SUA sunt deja desfășurate în zona strâmtorii Bab el Mandeb în Djibouti, fosta posesiune franceză în Somaliland, care rămâne virtual o colonie franceză. Djibouti găzduiește mii de soldați francezi și americani care ar putea avansa rapid în Yemen, dacă vor primi acest ordin de la Paris și Washington. Un număr mare de vase de război americane și NATO patrulează rutele maritime din Golful Aden și de-a lungul coastei somaleze la Oceanul Indian.

Surse de informare:
* CNN
* BBC
* Reuters
* Wall Street Journal
* Washington Post

Reclame

Un răspuns

  1. Zalmoxys, uita pentru o clipă războiul, şi priveşte spre 2010 cu gand de pace si bucurie. Cel putin eu aşa îţi doresc ţie şi tuturor oamenilor de pe planetă.
    Mulţumesc pentru trecerea fugară pe blogul meu în 2009 .
    La mulţi ani cu sănătate!

Comentariile sunt închise.

%d blogeri au apreciat asta: