McChrystal întrezărește victoria în Afganistan

Trupele americane și aliate din Afganistan “nu câștigă încă, dar urmează s-o facă,” a declarat generalul Stanley McChrystal, comandantul misiunii NATO International Security Assistance Force (ISAF), într-un interviu acordat Stars and Stripes pe 1 ianuarie 2010.
Dar McChrystal a adăugat că nu este posibil să spună cât va dura să obțină victoria. McChrystal a subliniat că protejarea civililor rămâne principalul scop al strategiei aliaților în lupta contra insurgenților.
Președintele Barack Obama a anunțat pe 1 decembrie că va suplimenta cu 30.000 de soldați efectivele din Afganistan într-un efort de combate avantajul obținut de insurgenții Talibani și în încercarea de a pregăti trupele afgane de securitate și de a le preda acestora conducerea luptei împotriva insurgenților. În Afganistan erau deja 68.000 de soldați înaintea anunțului președintelui american. Barack Obama a declarat că intenționează să retragă o parte din trupele americane în iulie 2011.
Punctul central al strategiei evidențiate de McChrystal este concentrarea pe protejarea centrelor urbane și a populației în general. McChrystal a negat recentele informații care arătau că Talibanii controlează aproape 80% din teritoriul țării.
Sunt prezenți în câteva zone, iar în unele dețin un oarecare control,” a declarat acesta. “În alte zone sunt prezenți, dar nu dețin controlul efectiv.”

Cu această creștere a efectivelor americane și cu promisiunile țărilor NATO de a trimite încă 7.000 de militari, comparațiile cu invazia sovietică de acum 30 de ani sunt inevitabile. McChrystal a spus că în timp ce sovieticii au fost priviți repede ca ocupanți de majoritatea afganilor, americanii și aliații lor nu sunt văzuți astfel.

Sunt primul care declară că din punct de vedere tactic, militar, sovieticii au făcut multe lucruri bune. Dar au ucis mai mult de un milion de afgani în acel proces și au creat un mediu în care anticorpii societății s-au întors literalmente împotriva lor,” spune McChrystal. “Noi ne concentrăm pe eliminarea insurgenților și protejarea populației, astfel că în mințile poporului afgan nu suntem văzuți ca ocupanți acum.”

Vom trăi și vom vedea dacă strategia americană va da roade și „victoria” va fi obținută în Afganistan. Deocamdată situația nu se prezintă atât de roz pe cât o vede McChrystal.

Sursa: Stars and Stripes

Reclame
%d blogeri au apreciat asta: