Pentru ce sunt casele?

Pentru locuit.

Ce au devenit? Proprietăți. Oportunități de investiții. În timpul boom-ului, creșterea numărului de proprietăți era văzută ca o cale de a face mai mulți bani decât puteai să obții prin muncă. Creșterea prețurilor a făcut casele prea scumpe pentru a fi cumpărate, dar împrumuturile iresponsabile au umplut repede golul. În 2008 ‘subprime’ sau ipotecile cu grad ridicat de risc au intrat într-un impas determinând colapsul multor bănci americane. Undele de șoc s-au răspândit rapid în economia globală pe măsură ce devenea clar că ipotecile „toxice” fuseseră vândute și re-vândute la „pachet” pe piețele internaționale.

Trebuie să fie așa? Nu. Contrar propagandei, a te împovăra cu o ipotecă nu este singura cale către fericire. Casele sociale și alte sisteme similare pot furniza case decente pentru cei care nu își permit să cumpere o casă sau pentru care cumpărarea nu are rost – printre care, dacă nu ar exista specula imobiliară, s-ar număra probabil majoritatea cetățenilor. Nu toate societățile au înregistrat un boom al proprietăților precum cel din SUA și Marea Britanie. Țări cum ar fi Germania au, în general, un sector decent al închirierilor.

Ce se poate face? Dacă guvernele s-ar implica în proiecte majore de locuințe sociale, acest lucru ar ajuta la combaterea fenomenului de persoane fără adăpost și ar furniza locuri de muncă. Creșterea numărului de locuințe ar asigura protecția împotriva unui alt boom imobiliar. Ar trebui să existe un moratoriu asupra evacuării persoanelor care au restanțe la plata creditelor datorită crizei. Ipotecile ar trebui reeșalonate. Împrumuturi garantate de guvern sau oferte de cumpărare a acestora de către stat le-ar adăuga fondului public de locuințe, pentru a fi reînchiriate actualilor locatari. Diverse forme de coproprietate ar putea fi dezvoltate.
Nu lăsați politicienii și bancherii să scape atât de ieftin. Printr-o combinație între lipsa de regularizare și împrumuturile iresponsabile aceștia au expus cetățenii unor riscuri imense. Organizați-vă împreună cu alte persoane pentru crearea unor grupuri de sprijin pentru a lupta împotriva evacuării, folosind acțiuni directe dacă este necesar. Reafirmați dreptul omului la adăpost și datoria statului de a face din acest lucru unul prioritar.

* Extras tradus și adaptat din „People First Economics„, pag.65-84 Naked Emperors – Vanessa Baird.
[Apelul final mi se pare puțin patetic, dar am tradus aproape integral ideea.]

Reclame
%d blogeri au apreciat asta: