Osama bin Laden, ecologist?


Osama bin Laden învinovățește Statele Unite și celelalte țări industrializate pentru provocarea încălzirii globale, într-un mesaj fără precedent emis joi, 28 ianuarie. Deocamdată, autenticitatea mesajului nu a fost confirmată.
Într-o ieșire neobișnuită, liderul Al Qaeda a avertizat despre pericolele schimbărilor climatice, pretinzând că singura soluție este „aducerea economiei americane pe butuci.” „Acest mesaj este adresat lumii întregi și se referă la cei care au cauzat schimbările climatice, deliberat sau nu, și despre ce trebuie să facem în această privință,” a declarat Osama.
Cu toate că bin Laden s-a mai referit, pe scurt, la schimbările climatice și încălzirea globală în mesaje anterioare, aceasta este prima casetă audio dedicată acestui subiect. Discursul, care nu conține aproape deloc retorică religioasă, a fost interpretat ca o încercare a acestuia de își atrage prozeliți dincolo de militanții islamici. Bin Laden a făcut apel la boicotarea produselor americane și la încheierea domniei dolarului ca monedă globală. „Trebuie să încetăm să mai facem afaceri în dolari și să scăpăm de el cât mai repede posibil,” a declarat acesta pe casetă. „Știu că acest fapt are consecințe importante și ramificații grave, dar este singura modalitate de a elibera omenirea din sclavia și dependența față de America.”

Mesajul lui bin Laden sună extrem de cunoscut. Această retorică a mai fost și încă mai este folosită de adepții teoriei conspirației. Faptul că Osama crede în încălzirea globală este, totuși, o surpriză. Mai degrabă era de așteptat să susțină poziția că încălzirea globală este o minciună, inventată de SUA și aliații săi, cu scopul de a introduce o nouă taxă țărilor sărace. Dar conspiraționiștii vor spune, că bin Laden este un personaj inventat de SUA, iar acest mesaj este dovada că încălzirea globală este o himeră.

* Mai multe citiți aici: Daily Mail

Reclame
%d blogeri au apreciat asta: