Văduvele negre


Imagine: Spacewar

O femeie sinucigașă a ucis 54 de oameni, mulți dintre ei pelerini, într-un atac Al-Qaeda asupra unui loc sfânt șiit lângă Bagdad, luni. Cu câteva zile înainte, oficiali americani au avertizat asupra posibilității ca femei kamikaze, posibil în legătură cu Al-Qaeda din Yemen, să atace orașele americane.
Pe 9 noiembrie 2005 o femeie belgiană, convertită la islam, s-a aruncat în aer într-un atac sinucigaș asupra unui convoi american în Bagdad. Nu a reușit să ucidă pe nimeni decât pe ea, dar a fost prima femeie terorist-kamikaze de origine europeană. Femeia a fost identificată în persoana lui Mureille Degauque, 38 de ani, fostă angajată a unei brutării, provenind dintr-o familie de clasă mijlocie din Charleroi, oraș din centura industrială de la sud de Bruxelles.
Mureille Degauque s-a convertit la islam după căsătoria cu un belgian având descendență marocană, care a devenit militant islamist. Acesta a dus-o în Irak pentru a lupta împotriva americanilor.
Aparent, amândoi s-au oferit voluntari pentru misiuni sinucigașe. La câteva zile după ce Degauque s-a aruncat în aer, autoritățile americane au anunțat că soțul acesteia s-a omorât, detonând o încărcătură explozivă, după un asalt împotriva unei ascunzători Al-Qaeda.
Organizațiile teroriste din Irak, Liban, Palestina, Egipt, Maroc, Cecenia, Sri Lanka sau Pakistan au recrutat numeroase femei pentru misiuni sinucigașe în ultimii ani. Unele în mod evident s-au oferit voluntar pentru „martiriu„, în timp ce altele ar fi putut fi manipulate sau înșelate.
Folosirea femeilor terorist, precum faimoasele „văduve negre” din Cecenia, în general femei căutând răzbunare împotriva rușilor pentru moartea partenerilor lor sau victime ale violurilor, se răspândește.
Potrivit analistului american Mia Bloom, care a efectuat o analiză a atacurilor sinucigașe în lume, 34% dintre acestea, între 1985-2005, au fost duse la capăt de femei.
Degauque și partenerul său au marcat o altă piatră de hotar în analele terorismului modern, fiind prima echipă soț-soție care piere în acțiune, chiar dacă au murit separat.
În aceeași zi în care Degauque s-a aruncat în aer, un cuplu irakian a participat la un atac sinucigaș asupra unor hoteluri din Amman, care a ucis 60 de oameni. Ali Hussein Sumari, 35 de ani, a detonat un dispozitiv exploziv în sala de bal a hotelului SAS Radisson, în timpul unei ceremonii pentru o nuntă. Soția sa, Sajida Mubarak Atrous al-Rishawi, tot de 35 de ani, trebuia să se arunce și ea în aer. Dar, detonatorul centurii sale explozive nu a funcționat și a fost arestată.
Pe 28 septembrie 2005, în nordul orașului irakian Tal Afar, o femeie, o studentă necăsătorită, deghizată în haine bărbătești, a detonat o centură cu explozibili într-o mulțime adunată în fața unui centru de recrutare pentru poliție, omorând șapte oameni și rănind alți 40. Era prima femeie sinucigașă de la începutul insurgenței în aprilie 2003. Al-Qaeda a numit-o „sora binecuvântată.”
Aceste femei erau toate musulmane și erau conduse de fanatism religios. Dar și grupările naționaliste au folosit femei kamikaze.
Tigrii Tamili, care au luptat pentru independența unei regiuni din nordul Sri Lanka, din 1987 până în 2008, au trimis în mod regulat femei în astfel de misiuni. Cea mai dramatică dintre ele a fost asasinarea fostului prim-ministru indian Rajiv Gandhi, în mai 1991.
Ideologia a fost în cele mai multe cazuri motivația. Unul dintre primele atacuri sinucigașe a fost efectuat în Liban împotriva trupelor israeliene în aprilie 1985, de o femeie creștină de 19 ani, Loula Abboud, în numele Partidului Comunist Libanez.
Creșterea numărului de femei kamikaze folosite de grupările islamiste este semnificativă, deoarece încalcă credințele religioase tradiționale, care prevăd faptul că femeile musulmane nu ar trebui să fie războinici.
Nu este clar dacă folosirea acestor „mujaheda„, sau femei martir, se va răspândi în conflictele de tip jihad, dar acest gen de operațiuni pare să-și extindă aria geografică.
În August 2004 a fost lansată Al-Khansaa, prima revista online de limbă arabă pentru femei. În prima sa ediție, acesta le-a cerut femeilor musulmane să se ofere voluntar pentru misiuni sinucigașe. Numele revistei provine de la o poetă apropiată de profetul Mohammed.
Interpretând islamul în funcție de necesități, liderii religioși reușesc să mențină femeile lipsite de drepturi civile, dar, atunci când vine vorba de moarte, acestea devin egale cu bărbații.

Sursa: Spacewar

Reclame

3 răspunsuri

  1. ipocrizie… aceeasi entitate promite Raiul in cazul in care mori pentru un ideal sfant, dar te ucide prin lapidare in cazul in care refuzi o casatorie …

    • Bărbaților „martiri” le sunt promise 72 de virgine. Femeile primesc recunoștința lui Allah și o veșnicie în Paradis (care oricum le primesc și bărbații). Nu este și aici o mică discriminare?
      Totuși se pare că, momentan, acesta este singurul mod în care femeile sunt „egalele” bărbaților.

      • ma intreb daca acele societati sunt bazate si pe altceva decat discriminare …

Comentariile sunt închise.

%d blogeri au apreciat asta: