Pentagonul intenționează crearea unui organism sintetic nemuritor

Mitul savantului nebun este pe care să se materializeze. DARPA încearcă să rescrie legile evoluției în scopul obținerii de avantaje militare, dorind să creeze „organisme sintetice” care pot trăi veșnic – sau care pot fi ucise prin acționarea unui întrerupător molecular.

Imagine: comicbookmovie.com
În bugetul pentru anul viitor Darpa are prevăzute 6 milioane $ pentru un proiect numit BioDesign, al cărui obiectiv este eliminarea „caracterului aleatoriu al progresului natural evolutiv.” Proiectul va combina ultimele descoperiri ale biotehnologiei pentru a crea organisme vii obținute prin inginerie genetică. Darpa intenționează să întărească organismele cu molecule care să sporească rezistența celulelor la moarte, astfel încât creaturile să „poată fi programate, în cele din urmă, să trăiască la nesfârșit.”

Bineînțeles, Darpa trebuie să prevină ca super-organismele să fie capturate de inamic și reprogramate – așa că va include în ADN-ul acestora loialitatea, prin dezvoltarea unor încuietori programate genetic pentru a crea celule „de siguranță.”. În plus, organismele sintetice vor fi detectabile, prin utilizarea unei forme de manipulare a ADN-ului, „similar seriei înscrise pe o armă.” Iar dacă nici acest lucru nu va funcționa, Darpa va folosi o ultimă măsură extremă, un întrerupător genetic pentru „auto-distrugere.”
Pe lângă acest proiect Darpa plănuiește să investească 20 milioane $ pentru un nou program de biologie sintetică și alte 7,5 milioane $ pentru „creșterea în câteva decenii a vitezei de secvențiere și analiză a genomului celular.”

Aceste planuri ale Darpa contravin unor serii de legi ale naturii, ca să nu mai menționăm bioetica. Mai întâi vor trebui să regândească ideea că evoluția este un șir întâmplător de evenimente. Chiar dacă Darpa reușește să stăpânească procesul evolutiv, înfrângerea procesului inevitabil al morții poate fi greu de realizat. Acest proces nu a fost înfăptuit pe celulele naturale, deși s-au încercat tot felul de metode, de la înfometarea celulei până la tratamente hormonale. Terapia genetică, unde sunt introduse gene artificiale într-un organism pentru a prelungi viața celulelor, este ultima și una dintre cele mai importante metode de prelungire a vieții descoperită de știință, dar, până acum, încercările au avut succes doar pe șobolani; prelungindu-le viața acestora cu aproximativ 20%.

Interesant este faptul că acest proiect este adus în atenția publicului, când ar fi trebuit să fie unul strict-secret. Apare întrebarea firească, oare nu cumva chiar au fabricat aceste organisme, fie ele nemuritoare sau nu și încearcă să reducă impactul asupra opiniei publice pentru ziua când le vor dezvălui?
Aparent, nu ar putea să existe un organism care să trăiască veșnic, în realitate negăsindu-se vreun precedent în acest sens. Unii vor spune, da, dar Turritopsis nutricula? Într-adevăr există păreri care susțin acest lucru, precum această meduză ar trăi veșnic, dar acest lucru este imposibil de demonstrat, din motive evidente. În natură și în Univers nu există nemurire, doar religia are acest concept; totul este efemer. Dar numărul π (Pi) și dreapta care se întinde la nesfârșit au indus lumii noțiunea de infinit. Dacă matematica a demonstrat existența infinitului, atunci de ce nu ar putea exista și viața veșnică (biologică, nu cea de apoi)? Și să nu uităm că aceste organisme nu sunt naturale, ci sintetice și, în teorie, se supun altor reguli.
Battlestar Galactica nu mai pare, dintr-o dată, un film SF.

Sursa: Wired.com

Reclame

Un răspuns

  1. M-a luat cu fiori! Dumnezeule mare, savanţii chiar se joacă de-a Atlantida.

Comentariile sunt închise.

%d blogeri au apreciat asta: