• OPRIȚI RĂZBOIUL!
 • ATENȚIE!

  Acest blog este un pamflet. Personajele care apar în postări sunt absolut imaginare și orice asemănare cu persoane și întâmplări reale este accidentală și neintenționată.
 • Arhive

 • Top click-uri

 • Blog Stats

  • 90.385 hits
 • Quote:

  Be wiser than other people, if you can, but do not tell them so.
 • Spam blocat

Armele nucleare americane din Europa

Tratatul de Neproliferare a Armamentului Nuclear
„Articolul 1
Fiecare stat posesor de arme nucleare, parte la prezentul Tratat, se angajează să nu transfere nimănui arme nucleare sau controlul asupra unor asemenea arme sau dispozitive explozive nucleare, direct sau indirect, și să nu ajute, să nu incurajeze sau să nu incite, sub nicio formă, vreun stat care nu posedă arme nucleare, să fabrice sau să obțină în orice alt mod arme nucleare sau alte dispozitive explozive nucleare sau controlul asupra unor asemenea arme sau dispozitive explozive.

Articolul 2
Fiecare stat neposesor de arme nucleare, parte la prezentul Tratat, se angajează să nu accepte din partea nimănui transmiterea de arme nucleare ori alte dispozitive explozive nucleare sau controlul asupra unor asemenea arme sau dispozitive explozive, direct sau indirect; să nu fabrice și nici să dobândească în alt mod arme nucleare sau alte dispozitive explozive nucleare și să nu caute să obțină sau să primească vreun ajutor pentru fabricarea armei nucleare sau a altor dispozitive explozive nucleare.”

Cinci țări (SUA, Marea Britanie, Franța, China și Rusia) sunt considerate ca „state deținătoare de arme nucleare,” un statut recunoscut internațional și conferit de Tratatul de Neproliferare Nucleară (NPT). Trei alte state care nu fac parte din NPT, India, Pakistan și Coreea de Nord au recunoscut că dețin arme nucleare. Coreea de Nord a semnat tratatul, dar nu l-a ratificat niciodată, retrăgându-se apoi în 2003.
Israelul este considerat drept un „stat nuclear nedeclarat.”
Există numeroase informații, susținute de dovezi insuficiente, că Iranul ar putea deveni, la un moment dat, un stat înarmat nuclear. Din acest motiv, un atac nuclear împotriva Iranului, ca „măsură de prevenire,” este o ipoteză luată în calcul de state ca SUA sau Israel.

Motivul pentru care am citat, la început, primele două articole ale Tratatului de Neproliferare Nucleară este prezența armelor nucleare americane pe teritoriile a cinci țări europene, care nu au statutul de puteri nucleare. Germania, Belgia, Italia, Turcia și Olanda sunt țări care au semnat și ratificat acest tratat. Totuși, ele găzduiesc arme nucleare tactice, aparținând altei țări, încălcând astfel primele două articole ale NPT.

Statele Unite au furnizat aproximativ 480 de bombe termonucleare tip B61 unui număr de cinci țări membre NATO, care nu sunt declarate oficial ca state înarmate nuclear. Gardianul ONU, IAEA (Agenția Internațională pentru Energie Atomică) nu a avut vreo reacție la această proliferare a armelor nucleare în Europa.

Bomba nucleară B61. Imagine: Wikimedia Commons
Această acumulare de arme tactice B61 este destinată, în principal, pentru eventuale ținte din Orientul Mijlociu. În conformitate cu strategia NATO, bombele pot fi lansate împotriva unor state ca Rusia, Siria sau Iran. Aceste arme pot fi livrate către țintele lor de forțele aeriene ale statelor respective, ale căror piloți sunt antrenați în acest scop la baza aeriană de la Ramstein, Germania.
Turcia deține un număr estimat de 90 de bombe B61, la baza aeriană de la Incirlik, din care 40 sunt pregătite să fie livrate de fortele aeriene turcești, iar 50 de aviația americană.
Până de curând, la Lakenheath, în Anglia, erau stocate aproximativ 110 de arme nucleare tactice B61. Acestea au intrat într-un program, convenit cu SUA, de reamplasare.
Baza aeriană de la Kleine Brogel, Belgia, este gazda unui număr estimat de 20 de bombe nucleare americane.
Olanda deține în cadrul bazei aeriene de la Volkel aproximativ 20 de arme nucleare tactice.
Italia deține la baza aeriană de la Ghedi Torre aproximativ 40 de arme nucleare tactice și alte 50 la baza din Aviano.

Printre cele mai înarmate „state nucleare nedeclarate” se află Germania, care deține aproximativ 150 de de bombe nucleare B61 în două baze aeriene. La baza din Buchel sunt stocate aproximativ 20 de arme nucleare, în timp ce la Ramstein se găsesc alte 130 de bombe.
Deși Germania nu este considerată oficial o putere nucleară, aceasta produce armament nuclear pentru Franța, deține arme nucleare tactice (made in America) și are capacitatea de a lansa acest tip de arme. EADS Astrium Space Transportation, un joint venture franco-germano-spaniol, controlat de Deutsche Aerospace și Daimler Group, este al doilea producător european de armament, furnizând Franței racheta balistică nucleară M51. Fabrica EADS din Germania este amplasată în Bremen.

În timp ce aceste state acuză Teheranul de fabricarea de arme nucleare, fără dovezi solide în acest sens, ele însele au capacitatea de a lansa arme nucleare, care au ca țintă Iranul. IAEA aplică din nou politica dublului standard, făcându-se că nu vede aceste încălcări ale Tratatului de Neproliferare Nucleară de către Statele Unite și aliații săi.

Surse:
* Global Research
* onuinfo.ro
* en.wikipedia.org

4 răspunsuri

 1. Ahmadinejad ameninta ca sterge un stat de pe fata pamantului ,,,
  „Ayatollahul Khomeini emite un decret religios (fatwa), cerând musulmanilor să-l ucidă pe Salman Rushdie pentru nuvela blasfematoare “Versetele Satanice.” …
  Libertatea si drepturile omului sunt calcate in mod flagrant in Iran …
  Nu cred ca Iranul este o victima …

  • Nu, nu este o victimă, dar nici ceilalți nu sunt fecioare neprihănite. Iranienii au o scuză, sunt conduși de fanatici religioși, dar parcă Vestul era ăla civilizat, nu? Și, la urma urmei, nu este vorba decât despre respectarea unor tratate internaționale în vigoare și de aplicarea lor fără a avea un dublu standard, văzând numai anumite țări care le încalcă și nu și pe celelalte.
   Sunt însă perfect conștient că este posibil să fac aceeași greșeală pe care a făcut-o Chamberlain, considerându-l pe Hitler un pacifist civilizat, prin faptul că îi acord circumstanțe atenuante lui Ahmadinejad, când de fapt el ar putea fi o bestie. Dar, până și bestiile au anumite drepturi, nu le poți împușca pur și simplu, nu-i așa? Respectarea unor legi este, până la urmă, diferența între noi și animale. Iar atunci când îți bați joc de legile respective este o ipocrizie să te duci să-i spui altuia să le respecte.

   • bineinteles ca ai dreptate.
    ps. „exemplul Hitler” este cel pe care il folosesc atunci cand vreau sa arat ca greselile trecutului nu trebuiesc repetate. mi-ai anticipat perfect urmatoarea miscare 🙂

 2. […] * Articol publicat la data de 14 februarie 2010, pe Vox Clamantis in Deserto. […]

Comentariile sunt închise.

%d blogeri au apreciat: