Americanii intenționau să bombardeze…Luna

Era sfârșitul anilor ’50, iar Războiul Rece era extrem de… înghețat. Cineva din guvernul SUA a avut ideea genială de a detona o bombă atomică pe… Lună. Astfel, în 1958 Air Force Special Weapons Center a demarat proiectul A119, “A Study of Lunar Research Flights.”

Ideea era să șocheze și să îngrozească Uniunea Sovietică, și lumea întreagă, într-o etalare a puterii americane. Ce demonstrație era mai bună decât o explozie nucleară pe vecinul nostru celest? Potrivit informațiilor conținute în proiect, strălucirea exploziei urma să se vadă cu ochiul liber de pe Pământ. S-a mai sugerat și altă motivație pentru folosirea Lunii ca poligon de testare, precum evitarea problemelor generate de iradierea planetei noastre.
Surprinzător, aceasta nu a fost singura dată când un proiect de detonare a unei arme atomice pe Lună a fost examinat. În 1956 W.W. Kellogg de la RAND Corporation a luat în considerare posibilitatea lansării unei bombe atomice pe Lună. Iar în 1957, NASA, prin Jet Propulsion Laboratory, a înaintat un proiect intitulat Project Red Socks, prima propunere serioasă de trimitere a unui vehicul pe Lună. Una dintre sugestii era ca vehiculul să conțină o bombă atomică care să fie detonată astfel încât, datorită exploziei, fragmente lunare să ajungă pe Pământ spre a fi cercetate.

Uniunea Sovietică a avut și ea o astfel de intenție, tot la sfârșitul anilor ’50. Proiectul E-4 urma să folosească o sondă înarmată cu o bombă atomică care să fie detonată pe Lună. Ideea a ajuns până în faza de machetă la scara 1:1, înainte de a fi abandonată din teama ca sonda să nu se prăbușească înapoi pe Pământ.

Văzând astfel de idei „strălucite” ale înaintașilor noștri sunt uimit că am reușit să supraviețuim anilor ’50 și ’60, fără ca lumea să treacă printr-un război atomic. De altfel, NASA nu duce lipsă nici astăzi de astfel de idei; de data asta în scopuri științifice.

Sursa: „50 Things You’re Not Supposed to Know” de Russ Kick.

Reclame

2 răspunsuri

  1. uimit!? ușurat!? hmmmm …. păi dacă nu au reușit să le detoneze pe lună … tot au făcut până la urmă bum … pe pământ …

    parcă tot era mai bine dacă își făceau testele nucleare pe lună … aveam mai puține radiații și explozii nucleare pe pământ …

  2. da ,,stii poate ca de la atita radiatie in anii 50th,60th a aparut si multe probleme azi care sunt echivalente cu cele de atunci,,oamenii mor ca mustele si in compediul de boli infectioase au aparut atitea boli ca sarmanii producatori au fost nevoiti sa faca deja 2 volume :D,deci,,draga noastra conducere de azi,,parlamentau demoacratic,, daca o continuati tot asa degraba nici moaret nu nu skapa,, nu foti egoisti cum spunea un savant: ne miscam impreuna supravetuim ca unul!!

Comentariile sunt închise.

%d blogeri au apreciat asta: