Polonia va găzdui rachete americane din aprilie

Confirmând o mișcare speculată de luni de zile, Polonia a anunțat planurile de găzduire a controversatelor rachete americane Patriot și a unui contingent de trupe SUA care să le opereze, până în aprilie.
Ministrul apărării se așteaptă ca prima etapă de desfășurare a bateriilor de rachete Patriot și a echipei de 100 de militari care le va deservi să aibă loc în nordul orașului Morag la începutul lunii aprilie,” informează agenția de presă poloneză PAP.
Acțiunea vine după decizia președintelui american Barack Obama de anul trecut din septembrie de a renunța la planul anterior al administrației Bush de a crea un scut defensiv în Europa, cu rachete interceptoare amplasate în Polonia și o bază radar în Cehia, până în 2013.
Cu toate că intenția declarată a acestei acțiuni este aceea de a respinge eventuale amenințări din partea unor state precum Iranul, Rusia a criticat planul considerându-l ca o amenințare serioasă la adresa securității sale naționale.

Un plan revizuit de către actuala administrație americană include desfășurarea noului sistem anti-rachetă SM-3 în Polonia și Cehia în 2015. Luna trecută România a anunțat și ea că va găzdui rachete interceptoare americane, iar Bulgaria și-a exprimat interesul în găzduirea unei baze. România va găzdui trei baterii de rachete interceptoare a câte opt rachete fiecare, ca parte a planului american de apărare anti-rachetă din Europa (conform președintelui Traian Băsescu).
Acest lucru a iritat Rusia, care a amenințat repede cu desfășurarea sistemului de rachete tactice Iskander în regiunea Mării Negre și întărirea bazei navale din Marea Baltică, Kaliningrad.
Sistemul de rachete tactice Iskander este echipat cu două rachete propulsate cu combustibil solid cu o singură treaptă, cu capacități cvasi-balistice. Rachetele au o rază de acțiune între 280km (Iskander-E) și 400km (Iskander-M), putând transporta focoase cu fragmentație, explozive, cu submuniție, anti-buncăr sau nucleare. Sistemul de ghidare este inerțial (Iskander-E), optic și posibil GLONASS (Iskander-M). Fiecare rachetă din vehiculul de lansare poate fi ghidată independent către ținte diferite în doar câteva secunde.
Totuși,”dacă tehnologia americană se dezvoltă conform așteptărilor,” scrie săptămânalul The Economist, „noul scut va acoperi aproape integral membrii europeni ai NATO împotriva unui atac iranian – doar o mică porțiune din Turcia rămânând expusă până în 2018.”
Aceasta, adaugă același săptămânal, constituie „o mare schimbare față de planul anterior, care era destinat în principal să apere America de o amenințare intercontinentală, lăsând zone mari din Europa neprotejate.”
Experții militari insistă că noul plan al Statelor Unite de desfășurare de rachete interceptoare în foștii sateliți sovietici nu constituie o amenințare la adresa Moscovei. Acestea au o rază de acțiune mai mică și zboară mai lent decât rachetele propuse de fosta administrație americană.
Principalul motiv al plângerilor Kremlinului este unul politic,” scrie The Economist. „Cu toate că Rusia a acceptat ideea că fostele state comuniste ar putea adera la NATO, vede în crearea bazelor americane o încălcare a promisiunilor făcute atunci când Uniunea Sovietică a permis reunificarea Germaniei.”

Sursa: Spacewar.com

Reclame
%d blogeri au apreciat asta: