Putin vrea un nou bombardier strategic

Primul ministru rus Vladimir Putin a cerut industriei de apărare a Rusiei să înceapă munca la dezvoltarea unui nou bombardier strategic, după finalizarea avionului de vânătoare de generația a cincea Suhoi T-50.
Nu trebuie să ne limităm la dezvoltarea unui singur model nou,” a declarat Putin la o întâlnire a producătorilor ruși de materiale aeronautice desfășurată la Moscova săptămâna aceasta. „După avionul de vânătoare de generația a cincea, trebuie să gândim și să începem proiectarea unei noi generații de avioane de cursă lungă, un nou transportor strategic de rachete.”
Un înalt oficial militar rus a declarat că noul bombardier strategic trebuie să intre în serviciu până în 2025-30.
Spusele lui Putin subliniază faptul că Moscova este dornică să își reînnoiască flota aeriană militară îmbătrânită. Compania Suhoi a lansat la sfârșitul lunii ianuarie un avion de vânătoare de generația a cincea, T-50, primul aparat de luptă dezvoltat de Moscova de la căderea Uniunii Sovietice. T-50 este destinat să concureze cu ultimele avioane de luptă NATO, F-22 Raptor produs de Lockheed Martin și Boeing, și F-35 Lightning II, dezvoltat de un consorțiu care include Lockheed Martin, Northrop Grumman și BAE Systems.

Zborul inaugural al avionului rusesc de pe 29 ianuarie a fost văzut ca un pas important al sectorului industriei aviației ruse, dar producția de serie nu este așteptată să înceapă înainte de 2015. Acest lucru nu l-a împiedicat însă pe Putin să ceară un nou bombardier. Acesta ar urma să înlocuiască flotila de bombardiere strategice Tu-95 și Tu-160, ambele construite în era sovietică.
Intrat în serviciu în 1956, Tu-95 este un bombardier strategic uriaș, cu patru motoare, putând fi folosit ca platformă de lansare a rachetelor nucleare. Având codul NATO „Bear„, avionul era înaintea vremurilor sale în anii ’50.
Tu-160 este un bombardier supersonic greu, proiectat de Uniunea Sovietică în anii ’80. Încă este cel mai mare avion de luptă cu reacție construit vreodată. Vladimir Putin a reactivat în 2007 patrulările de cursă lungă a acestor bombardiere, după ce lipsiseră de pe oceanele lumii vreme de 15 ani.

Lansarea unui program pentru un nou bombardier ar reprezenta un proiect gigantic pentru industria aviației rusești, care a fost subvenționată cu numeroase ajutoare financiare în ultimii ani. Totuși, este doar unul dintre numeroșii pași ce vor urma, în ceea ce unii consideră ca fiind o reparație capitală a flotei aeriene rusești. Moscova intenționează să achiziționeze aproximativ 1.500 de avioane și elicoptere noi pentru modernizarea fortelor aeriene cu până la 80%, a declarat guvernul rus.
Inițiativa Rusiei vine în contextul în care eficacitatea rachetelor balistice intercontinentale este pusă la îndoială de apariția sistemelor anti-rachetă, iar nevoia unui nou mijloc de livrare a armelor nucleare a devenit imperativă. Vechile Tu-95 și Tu-160 nu pot garanta atingerea țintei, așa cum ar putea-o face un bombardier greu detectabil pe radar, cu capacități stealth.
Sursa: Spacewar.com

Reclame
%d blogeri au apreciat asta: