De ce crește prețul petrolului?

Consumul de petrol a scăzut, cererea fiind în stagnare în cel mai bun caz, iar rafinăriile operează mult sub capacitate. Și totuși, prețul mondial la petrol urcă încet către 90$ per baril, făcându-ne să ne întrebăm ce se întâmplă.
Vina le aparține acelorași indivizi care au dus prețul petrolului la 140$ per baril în 2008: speculatorii de pe Wall Street.
Experții atribuie o mare parte din creșterea recentă a prețurilor afluxului de capital speculativ de pe piețele petroliere. Aceste pariuri sunt alimentate de așteptările investitorilor ca economia SUA și economiile globale să revină pe creștere și astfel să întrețină creșterea nevoii de petrol. Creșterea economică puternică din China susține ideea sporirii consumului de petrol, în paralel cu reducerea rezervelor.

Pe 31 iulie 2010 petrolul se tranzacționa cu 67,50$ per baril. Joi, prețul de închidere la New York Mercantile Exchange era de 84,87$ per baril.

Eterna poveste de succes a capitalismului: unii se îmbogățesc, iar alții supraviețuiesc cu greu, deoarece nu sunt viabili din punct de vedere economic; nu reușesc să se adapteze competiției acerbe de pe piețele libere capitaliste.

Un mic îndrumar, în domeniul petrolului.

Reclame
%d blogeri au apreciat asta: