Kurdistan, drumul către independență

O informație, aparent fără legătură cu titlul articolului, a trecut aproape neobservată prin agențiile de știri în săptămâna trecută. Provincia autonomă irakiană a Kurdistanului intenționează să-și dubleze capacitatea de export a petrolului brut în 2010.
Ministrul kurd al Resurselor Naturale, Ashti Hawrami, a declarat că Guvernul Regional Kurd (KRG) va dubla capacitatea de exporturi petroliere în următoarele luni. Hawrami spune că KRG plănuiește să exporte până la 250.000 de barili pe zi până în 2011.
Pe lângă asta, într-o conferință recentă, Hawrami a declarat că KRG va lansa un proiect de construire a unei conducte, care va pompa un milion de barili de petrol pe zi către statele vecine.
Ministrul a declarat că KRG va emite o propunere în următoarea perioadă.
În octombrie 2009, KRG și-a suspendat exporturile ca urmare a unui dezacord cu Ministerul Petrolului din Bagdad.

Toate aceste proiecte vor întări autonomia provinciei irakiene, ducând, eventual, pe drumul către independența de facto. Cu toate că onestitatea membrilor guvernului regional kurd este departe de fi un lucru dovedit, cel puțin acest popor va avea o țară a lui. Și poate că visul unui stat kurd independent care să-i cuprindă și pe conaționalii lor din Turcia, Siria și Iran nu este chiar imposibil. Totuși, o astfel de realizare este greu de crezut că se va face fără ajutorul Americii. Și, mai ales, fără un război.

Reclame
%d blogeri au apreciat asta: