Moartea președintelui polonez și teoriile conspirației

Președintele polonez Lech Kaczyński a fost ucis într-un accident aviatic, alături de mulți oficiali de top ai țării sale. După un astfel de dezastru, apariția teoriilor conspirației este un lucru absolut natural. Unele povești vor fi mai credibile decât altele.
Deja există informații că televiziunea națională poloneză a raportat că armata rusă a confiscat camerele jurnaliștilor aflați la Smolensk. Un reporter a fost intervievat declarând că nu era ceață atunci când avionul a încercat să aterizeze.
Afirmații de genul „avionul era prea vechi, nu ar fi trebuit să zboare toți în același avion, li s-a spus să nu aterizeze,” etc. fac deja obiectul multor articole ale teoreticienilor conspirației. Ceea ce rămâne este faptul că 96 de oameni, inclusiv președintele polonez, au murit în drumul lor de a-și prezenta omagiile memoriei ofițerilor polonezi masacrați de sovietici în urmă cu 70 de ani. Unii ar spune că mesajul din partea rușilor nu putea fi mai clar…

Când Georgia a invadat Rusia pe 8 august 2008, multe arme folosite de georgieni fuseseră livrate de Polonia. Guvernul rus a acuzat Polonia, alături de alte țări, de vânzare „ilegală de arme” către Georgia. Președintele rus Medvedev a declarat atunci că, „Nu vom uita astfel de acțiuni [vânzarea de arme] și le vom lua în considerare în cadrul politicii noastre.”

Patru teorii se desprind însă din toate aceste speculații.

  • Prima spune că Rusia se află în spatele accidentului, delegația poloneză fiind inamicul numărul 1 pentru ruși, care încearcă să culpabilizeze Rusia de astăzi pentru masacrul de la Katyń și intenționa să ceară compensații materiale.
  • A doua îi învinovățește pe americani, deoarece aceștia încearcă, din când în când, să stârnească conflicte regionale între Rusia și vecinii săi, cu scopul slăbirii rușilor.
  • A treia îi vede pe americani și pe ruși conspirând împreună, doborârea avionului polonez făcând parte dintr-un acord mai vast, care ar include anularea scutului anti-rachetă și intenția de a scăpa de oricine ar insista pentru construirea acestuia, cu mențiunea că președintele polonez dorea o compensație din partea SUA, în cazul retragerii planului scutului anti-rachetă.
  • Și, în sfârșit, a patra variantă – și cel mai probabil și cea adevărată – nimeni nu este de vină, fiind doar un accident.

Dar, dintotdeauna teoriile conspirației au ceva fundament în spatele lor. Să nu uităm că masacrul de la Katyń a fost considerat, de o parte din occidentali, drept o conspirație germană, până la recunoașterea crimelor de către sovietici, în 1990.

*** Reconstituirea accidentului via Ria-Novosti.

Reclame

4 răspunsuri

  1. Trist… dincolo de orice speculatii, suntem „prea mici” sa stim ce s-a intamplat cu adevarat 😦

  2. oricum, regretabila este inexistenta unui protocol privind deplasarea sefilor unui stat … sa ii urci pe toti intr-un avion, mi se pare o eroare grava …

  3. Contează prea puţin ce s-a întâmplat cu adevărat.

    Ce s-a transmis e suficient….

Comentariile sunt închise.

%d blogeri au apreciat asta: