26 aprilie

Ziua de 26 aprilie în istorie:
570 – Se naște Muhammad, fondatorul religiei islamice, potrivit sectei șiiților. Alte surse sugerează data de 20 aprilie sau anul 571.
1711 – Se naște David Hume, filozof, istoric și economist scoțian, adept al empirismului. [Stil nou 7 mai]
1775 – Este încheiată o convenție între Imperiul Otoman și Austria, prin care Bucovina intră în componența Imperiului Habsburgic.
1877 – Artileria turcă bombardează orașele românești de la Dunăre, provocând astfel riposta armatei române, care deschide focul asupra Vidinului.
1894 – Se naște Rudolf Hess, oficial nazist (decedat în 1987).
1913 – Este semnat, la Petersburg, un protocol prin care Bulgaria cedează României orașul Silistra și câteva mici teritorii în sudul Dobrogei (9 mai stil nou).
1923 – Ducele de York și Elizabeth Bowes-Lyon, ulterior regele George al VI-lea și regina Elizabeth, se căsătoresc la Westminster Abbey, Londra.
1926 – Se formează Regiunea Autonomă Karaciai în cadrul RSFSR. Karaciai sunt o populație de origine turcică din zona centrală a Caucazului de Nord. Aceștia vorbesc o limbă din grupul Krypchak, din familia Altaică, înrudită cu limba balkarilor. Locuiesc în regiunea înaltă de pe văile montane din Kuban și bazinul râului Teberda, iar pășunile lor se întindeau odinioară până pe vârfurile și ghețarii din nordul Caucazului.
Originile lor pot fi găsite în grupurile de populații nomade, vorbitoare de Kypchak precum polovețienii, care se presupune că au fost forțați să se refugieze în munți, în urma invaziilor mongole din secolul al XIII-lea. La un moment dat, către sfârșitul secolului al XV-lea, Karaciai au ajuns sub dominația prinților din Kabarda. Hanatul Crimeii a pretins jurisdicția asupra celei mai mari părți a Caucazului de Nord și a teritoriilor Karaciai până la dizolvarea sa din 1783. Convertirea la Islam a avut loc treptat, între secolele XVIII și XIX. O serie de incursiuni militare în teritoriile lor au motivat câțiva lideri Karaciai să semneze un acord de capitulare și un pact de non-agresiune cu Rusia în 1828. Deși, oficial, erau considerați supușii țarului din acel moment, diverse forme de rezistență împotriva stăpânirii Rusiei au continuat până în 1864. O regiune autonomă Karaciai-Cerchezia a fost stabilită în 1922, iar în 1926 aceasta a fost împărțită în două unități distincte. Teritoriile Karaciai au fost ocupate de trupele Germaniei naziste între iulie 1942 și ianuarie 1943. În vreme ce mulți karaciai au servit în Armata Roșie, alții s-au alăturat grupurilor de bandiți și partizanilor anti-sovietici. În toamna anului 1943, Sovietul Suprem al URSS a ordonat deportarea populației Karaciai pentru cooperarea cu Germania și participarea la rezistența împotriva puterii sovietice. Regiunea autonomă Karaciai a fost desființată în 1944, iar aproape întreaga populație Karaciai a fost deportată în Kîrgîzstan și Kazahstan. În 1956 membrii de partid și veteranii Armatei Roșii au primit dreptul de a reveni în zonele natale, iar în 1957 au primit și alții permisiunea să se întoarcă. Tot în 1957, regiunea autonomă Karaciai-Cerchezia a fost restabilită și a fost inițiată revenirea în masă a populației Karaciai. După căderea Uniunii Sovietice, regiunea autonomă Karaciai-Cerchezia a devenit membră a Federației Ruse.
1933 – Este fondată poliția secretă a Germaniei naziste, Gestapo.
1937 – Orașul spaniol Guernica este aproape distrus de bombardierele germane care acționau în sprijinul fortelor naționaliste din războiul civil din Spania.
1942 – 1.549 de mineri mor după o explozie în mina de cărbuni Honkeiko, din Manciuria.
1962 – Sonda spațială Ranger 4, aparținând NASA, se prăbușește pe Lună.
1963 – Moare Vasile Voiculescu, poet, prozator și dramaturg român.
1964 – Tanganika și Zanzibar se unesc spre a forma Republica Tanzania.
1968 – Este detonată cea mai puternică arma nucleară testată până atunci în SUA, la Nevada Test Site (o megatonă).
1974 – Se naște Ivana Milicevic, actriță de origine bosniacă.
1986 – Cel de-al patrulea reactor nuclear de la Cernobîl explodează; 31 de oameni mor, iar efectele norului radioactiv de răspândesc în întreaga Europa.
1994 – Au loc primele alegeri libere din Africa de Sud, de la abandonarea politicii de apartheid.
2005 – Ca urmare a presiunilor internaționale, Siria își retrage ultimul contingent de 14.000 de soldați din Liban, punând capăt unei prezențe militare neîntrerupte timp de 29 de ani în această țară.

Reclame
%d blogeri au apreciat asta: