1 mai

Ziua de 1 mai în istorie:
1006 – O supernova este observată de astronomii chinezi și egipteni în cadrul constelației Lupus.
1328 – Tratatul de la Edinburgh-Northampton pune capăt războiului de independență scoțian. Regatul Angliei recunoaște Regatul Scoției ca stat independent.
1517 – În așa numitele revolte din ‘Evil May Day’ la Londra, rezidenții străini din oraș sunt atacați. În acea seară, o mulțime furioasă s-a adunat în zona aflată la nord de St. Paul și a răvășit orașul, distrugând proprietăți și atacând pe orice întâlnea în cale. Cei mai mulți dintre insurgenți erau muncitori săraci, zilieri și ucenici din industria pielăriei și băuturilor, sprijiniți de câteva femei și tineri prelați. Crescând numeric, aceștia s-au deplasat la est de parohia St. Nicholas’ Shambles și au pătruns în închisoarea Newgate, eliberând câțiva prizonieri care fuseseră arestați pentru atacarea străinilor. Revolta este oprită temporar la poarta St. Martin, unde șeriful adjunct al Londrei, Sir Thomas More, a încercat curajos, dar lipsit de succes, să îi convingă să se întoarcă la casele lor. Dar, un potop de pietre, bâte, cărămizi și apă fierbinte aruncate asupra mulțimii de locuitorii din zonă a reaprins furia acestora și puține case din zonă au scăpat neatinse.
Mai târziu, în Leadenhall, furia răsculaților s-a concentrat pe casa lui John Meautys, un negustor din Picardy și secretarul regelui Henry al VIII-lea, care avea reputația de a găzdui hoți de buzunare francezi și lucrători în industria lemnului necalificați. Acesta a reușit însă să scape cu viață. Casele și magazinele fabricanților străini de pantofi din zonă au fost jefuite și bunurile acestora aruncate în stradă. Autoritățile orașului păreau neputincioase în fata mulțimii. În consecință, locotenentul Turnului Londrei, Sir Richard Cholmeley, a ordonat trupelor sale să avanseze în oraș într-o încercare de pacificare a mulțimilor. În final, a fost mai mult oboseala, decât forța armelor cea care i-a împrăștiat pe insurgenți. Mulțimea a început să se risipească în jurul orei trei dimineața, iar liniștea a fost restabilită. Nimeni nu fusese ucis, dar mulți erau răniți și numeroase clădiri ale orașului fuseseră distruse.
Într-o audiență cu răsculații pe data de 5 mai, regele Henry al VIII-lea i-a iertat, dar 13 dintre aceștia fuseseră deja spânzurați de oficialitățile orașului cu o zi înainte.
1544 – Trupele otomane ocupă Ungaria.
1576 – Stefan Batory, voievodul Transilvaniei se căsătorește cu Anna Jagiellon și împreună devin conducătorii Uniunii Polono-Lituaniene.
1707 – Anglia, Țara Galilor și Scoția formează Regatul Marii Britanii sau Regatul Unit al Marii Britanii.
1786 – Are loc, la Viena, prima punere în scena a operei „Nunta lui Figaro” de Wolfgang Amadeus Mozart.
1904 – Moare Antonin Dvorák, compozitor ceh.
1917 – Se naște Danielle Darrieux, actriță franceză.
1925 – Cipru devine colonie a coroanei britanice.
1926 – Minerii britanici încep o grevă care va dura până pe 19 noiembrie.
1927 – Se naște Harry Belafonte.
1928 – „Uraganul dela Cluj. Zeci de răniţi, cartiere inundate, mii de geamuri sparte astăzi după amiază la orele cinci, un mare uragan însoțit de grindină de mărimea oului de găină sâa deslănţuit asupra Clujului și regiunilor din jur, surprinzând majoritatea populației în plin câmp unde ieșise să serbeze ziua de 1 Mai. Grindina de mărimea oului de găină a rănit zeci de persoane atât pe câmp cât și în oraș. Cartierele Mico, Hohştat, și gărei au fost inundate. Mai multe case au fost descoperite și zeci de copaci au fost unii trăzniți, alții desrădăcinaţi. Firele telefonice și telegrafice au fost de asemeni deranjate.” Adevărul – 3 mai 1928.
1931 – Este inaugurată Empire State Building, New York; clădirea a costat 41 de milioane $.
1933 – Este stabilită o legătură telefonică Marea Britanie și India.
1934 – Legislativul din Filipine acceptă propunerea SUA de independență.
1945 – Se sinucide Joseph Goebbels, ministrul nazist al propagandei.
1945 – Amiralul Karl Dönitz formează noul guvern german.
1945 – Armata germană din Italia se predă aliaților.
1948 – Glenn Taylor, senator american de Idaho, este arestat în Birmingham, Alabama, pentru încercarea de a intra la o întâlnire pe o ușă marcata „for Negroes.”
1960 – Un avion american U-2, pilotat de Gary Powers, este doborât deasupra orașului Sverdlovsk din URSS.
1975 – Se naște Jodhi May, actriță engleză.
1978 – Moare Aram Haciaturian, compozitor rus.
1987 – Papa Ioan Paul al II-lea o beatifică pe Edith Stein, o călugăriță născută evreică.
1994 – Moare Ayrton Senna, pilot brazilian de Formula 1.
1997 – Partidul Laburist, condus de Tony Blair, obține o victorie categorică în alegerile din Marea Britanie, punând capăt celor 18 ani de conducere a conservatorilor.
2003 – Președintele american, George W. Bush, ține la bordul USS Abraham Lincoln în largul coastelor Californiei, celebrul discurs „Misiune îndeplinită,” cu referire la campania din Irak. Bush declară că „operațiunile majore de luptă din Irak s-au încheiat.”
2004 – Cipru, Cehia, Estonia, Ungaria, Letonia, Lituania, Malta, Polonia, Slovacia și Slovenia se alătură Uniunii Europene, într-o ceremonie ținută la reședința președenției irlandeze din Dublin.
2009 – Căsătoriile între persoane de același sex sunt legalizate în Suedia.

Reclame

Un răspuns

  1. Edith Stein… mare sfanta… a fost secretara lui Husserl 😉

Comentariile sunt închise.

%d blogeri au apreciat asta: