5 mai

Ziua de 5 mai în istorie:
1260 – Kublai Han devine conducătorul Imperiului Mongol.
1382 – Are loc Bătălia de la Beverhoutsveld, pe un câmp situat între orașele Beernem, Oostkamp și Assebroek. A marcat o fază importantă a rebeliunii din Ghent (condusă de Philip van Artevelde) împotriva contelui Louis II de Flandra. Războinicii din Bruges au venit pe câmpul de luptă după anuala Procesiune a Sângelui, o sărbătoare religioasă din Bruges. Soldații au venit direct din numeroasele cârciumi și hanuri din regiune, mulți oprindu-se din nou pe drum pentru a mai bea un păhărel pentru curaj. După o luptă scurtă, Artevelde a înfrânt armata din Bruges (care nu era în stare de luptă) și a ocupat orașul în aceeași zi.
1525 – Revolta țăranilor din sudul Germaniei este suprimată, iar predicatorul Thomas Münzer este spânzurat câteva zile mai târziu.
1751 – Ministrul de externe portughez Sebastian Pombal reduce puterile Inchiziției din Portugalia, decretând că niciun auto da fé nu trebuie să aibă loc fără aprobarea guvernului.
1809 – Evreilor din cantonul elvețian Aargau le este negat dreptul la cetățenie.
1813 – Se naște Søren Kierkegård, filosof danez.
1816 – Carl August de Saxa-Weimar aprobă prima constituție germană.
1818 – Se naște Karl Marx, filosof german.
1821 – Moare, în exil pe insula St. Helena, Napoleon Bonaparte.
1846 – Se naște Henryk Sienkiewicz, scriitor polonez (Quo Vadis, Nobel 1905).
1863 – În Războiul Civil American, trupele confederate înfrâng forțele federale în bătălia de la Chancellorsville, dar ‘Stonewall’ Jackson moare, datorită rănilor, câteva zile mai târziu.
1864 – Începe Bătălia de la Wilderness în Virginia, între trupele federale conduse de Ulysses S. Grant și trupele confederate conduse de Robert E. Lee.
1865 – O revoltă în San Domingo obligă Spania să renunțe la suveranitatea asupra acestui teritoriu.
1921 – Este lansat parfumul Chanel No. 5.
1940 – Se naște Lance Henriksen, actor american.
1944 – Se naște John Rhys-Davies, actor englez.
1945 – Amiralul Karl Dönitz, liderul Germaniei după moartea lui Hitler, ordonă tuturor submarinelor să înceteze operațiunile ofensive și să revină la bazele lor.
1955 – Se încheie regimul de ocupație din Germania de Vest, iar cele trei puteri ocupante îi acordă acesteia suveranitatea deplină.
1981 – Au loc revolte în Irlanda de Nord, după moartea lui Bobby Sands, membru IRA, care se afla în greva foamei în închisoarea Maze.
1994 – Izbucnește un război civil în Yemen, între statele din sud și cele din nord.
2000 – Are loc un fenomen astronomic rar, conjuncția Soarelui, a planetelor Mercur, Venus, Marte, Jupiter, Saturn și a Lunii.

Reclame
%d blogeri au apreciat asta: