6 mai

Ziua de 6 mai în istorie:
1527 – Are loc jefuirea Romei, când trupele imperiale conduse de Charles, duce de Bourbon, se revoltă, devastând orașul și ucigând aproximativ 4.000 de locuitori. Comori artistice valoroase sunt furate.
1576 – Se încheie al cincilea război religios din Franța; hughenoții obțin dreptul de a-și practica liberi religia în toate regiunile cu excepția Parisului.
1626 – Colonistul olandez Peter Minuit cumpără insula Manhattan de la amerindieni pentru bijuterii false în valoare de aproximativ 25$.
1639 – Este încheiată construcția Bisericii „Trei Ierarhi” din Iași, ctitorie a domnitorului Vasile Lupu; aici se află mormintele lui Alexandru Ioan Cuza, Dimitrie Cantemir și Vasile Lupu.
1758 – Se naște Maximilien François Robespierre, lider revoluționar francez.
1840 – Este emis așa numitul Penny Black, primul timbru poștal din Marea Britanie.
1856 – Se naște Sigmund Freud, psihanalist austriac.
1895 – Se naște Rudolph Valentino, actor italian.
1910 – George al V-lea devine regele Marii Britanii după moartea lui Edward al VII-lea.
1915 – Se naște Orson Welles, actor, regizor și scenarist american.
1919 – Conferința de Pace de la Paris împarte coloniile Germaniei; Africa germană de Est este împărțită între Marea Britanie și Franța, iar Africa germană de Vest este oferită Africii De Sud.
1937 – Zeppelinul german Hindenburg este distrus de un incendiu la aterizarea din New York; 36 de pasageri mor în flăcările sinistrului.
1945Axis Sally lansează în eter ultima sa emisiune de propagandă către trupele aliate.
1959 – Navele de patrulare islandeze trag focuri de avertisment către pescadoarele britanice.
1961 – Se naște George Clooney, actor american.
1992 – Moare Marlene Dietrich, actriță germană.
1994 – Este inaugurat tunelul pe sub Canalul Mânecii (The Channel Tunnel) de către regina Elizabeth a II-a și președintele François Mitterrand.
1997 – Noul guvern laburist la Marii Britanii acordă o mai mare autonomie Băncii Angliei, dându-i dreptul de a controla rata dobânzii naționale pentru prima oara în istorie.
2001 – În timpul unei vizite în Siria, Papa Ioan Paul al II-lea devine primul papă care intră într-o moschee.
2002 – Politicianul olandez Pim Fortuyn este împușcat și ucis de către un activist pentru drepturile animalelor și pentru protecția mediului.

Reclame
%d blogeri au apreciat asta: