21 mai

Ziua de 21 mai în istorie:
878 – Sultanul musulman al Siciliei capturează orașul Siracusa, ultimul bastion creștin de pe insulă.
879 – Papa Ioan al VIII-lea binecuvântează pe ducele Branimir și poporul croat, într-un act considerat drept prima recunoaștere internațională a statului croat.
1471 – Se naște Albrecht Dürer, pictor renascentist german.

Albrecht Dürer – autoportret

Imagine: Wikimedia Commons
1639 – Moare Tomaso Campanella, filosof și teolog italian.
1674 – Jan Sobieski este ales rege al Poloniei sub numele de Jan al III-lea.
1688 – Se naște Alexander Pope, poet englez.
1725 – Ordinul Imperial Sf. Alexandru Nevski este înființat în Rusia de împărăteasa Ecaterina I.
1767 – La propunerea lui Charles Townshend, parlamentul englez introduce taxe pe importurile de ceai, sticlă, hârtie și vopsele din coloniile americane pentru a furniza venituri administrației coloniale.
1851 – Se descoperă aur în Australia.
1864 – Rusia declară războiul ruso-cerchez ca fiind încheiat. Această zi este comemorată de cerchezi ca zi de doliu național. Războiul din Caucaz s-a încheiat, după ce liderii cerchezi au semnat jurăminte de loialitate față de Rusia pe 21 mai 1864 (2 iunie pe stil nou). Ulterior, Imperiul Otoman se oferă să-i găzduiască pe cerchezii care nu doreau să accepte conducerea unei monarhii creștine, iar mulți dintre aceștia emigrează în Anatolia, în inima Imperiului Otoman; sfârșind apoi în Turcia modernă, Siria, Liban, Israel, Iordania, Irak și Kosovo. Numeroși istorici ruși, caucazieni și occidentali consideră că aproximativ 500.000 de locuitori ai regiunilor înalte din Caucaz au fost deportați de Rusia în anii 1860. Mulți dintre aceștia au murit pe drum, datorită bolilor. Cei care au rămas loiali Rusiei, au fost colonizați în regiunea joasă de pe malul stâng al râului Kuban.
1880 – Se naște Tudor Arghezi, scriitor român.
1921 – Se naște Andrei Saharov, fizician rus (Premiul Nobel 1975).
1932 – Amelia Earhart aterizează pe o pășune lângă Culmore, Irlanda de Nord, devenind prima femeie care zboară solo peste Oceanul Atlantic.
1946 – Ca urmare a unei crize mondiale de grâu, în Marea Britanie începe raționalizarea pâinii.
1956 – Statele Unite efectuează primul test atmosferic al unei bombe cu hidrogen, deasupra atolului Bikini.
1965 – Moare Geoffrey de Havilland, pionier al aviației britanice.
1968 – Submarinul nuclear american USS Scorpion încearcă pentru ultima oară să contacteze baza navală americană de la Rota, Spania, dar nu reușește decât să contacteze stația de comunicații navale U.S.N.C.S din Nea Makri, Grecia, care trimite mesajul mai departe la SUBLANT. Ulterior submarinul va fi localizat pe fundul Oceanului Atlantic.
1973 – Moare Grigore Moisil, matematician român.
1974 – Se naște Fairuza Balk, actriță americană.
1991 – Fostul prim-ministru al Indiei, Rajiv Gandhi, este asasinat de către un terorist tamil sinucigaș în timpul unei campanii electorale pentru parlamentul indian.
1996 – Vasul de pasageri MV Bukoba se scufundă în Lacul Victoria, la 30 de kilometri de Mwanza, Tanzania. Aproximativ 800 (1.000 după alte surse) de oameni mor înecați.
2006 – Republica Muntenegru organizează un referendum, în care este propusă independența țării față de uniunea statală cu Serbia.

Reclame
%d blogeri au apreciat asta: