Genialitatea românului

Iată ce am găsit pe internet: 😀
1. Ion are o crâșmă. Pentru a-și spori vânzările, el decide să le ofere clienților (majoritatea – bețivani neisprăviți) băutură pe datorie. Își notează cu grijă datoria fiecărui client, ținând astfel un bilanț al creditelor acordate. Pe măsură ce se răspândește vorba că Ion te servește acum în schimbul promisiunii de a plăti în viitor, numărul clienților crește, iar vânzările de băutură așișderea. Pe fază, Ion profită de ocazie și scumpește țuica și berea.
2. Un consilier bancar abil își dă seama că afacerea lui Ion este de viitor și îi acordă acestuia un credit pentru dezvoltarea cârciumii. Creditul este garantat cu creanțele acumulate de Ion – promisiunile de plată ale bețivanilor care îi trec pragul.
3. Superiorii consilierului bancar – băieți deștepți, cu îndelungată expertiză în mobilizarea resurselor financiare – refinanțează creditul acordat lui Ion prin emisiunea a trei tipuri de obligațiuni, garantate desigur cu datoriile alcoolicilor: BEAUBOND, BEATBOND și VOMITBOND.
4. Aceste titluri financiare sunt cumpărate și tranzacționate apoi pe piața internațională. Mulți investitori nu înțeleg ce înseamnă aceste obligațiuni și cu ce sunt garantate. Cu toate acestea, cererea pentru ele crește, alimentată de creșterea continuă a cotațiilor.
5. Într-o bună zi, cu toate că prețurile continuă să urce, managerul de risc al unei bănci (concediat ulterior, fiindu-i reproșată atitudinea pesimistă) decide că este timpul să ceară plata datoriilor acumulate de bețivii care frecventează crâșma lui Ion.
6. Datornicii nu au cum să plătească. Ion nu își poate rambursa creditul contractat de la bancă și intră în faliment.
7. Obligațiunile BEAUBOND și BEATBOND își pierd 95% din valoare. VOMITBOND stă ceva mai bine, valoarea ei stabilizându-se după o prăbușire de 80%.
8. Furnizorii cârciumii lui Ion întâmpină serioase dificultăți financiare, după ce clientul lor a închis porțile și după ce obligațiunile în care investiseră masiv și-au pierdut valoarea. Furnizorul de țuică este preluat de o firmă concurentă, iar fabrica de bere intră în faliment.
9. Banca este salvată de la faliment de către guvern, în urma unor consultări dramatice între partidele politice.
10. Fondurile necesare acoperirii pierderilor sunt obținute prin impozitele plătite de către persoanele care nu consumă alcool.

Reclame

4 răspunsuri

  1. „Criza” pe intelesul tuturor 😉

  2. o explicatie logica a ceva ce nu intelege nimeni 🙂

Comentariile sunt închise.

%d blogeri au apreciat asta: