27 iunie

Ziua de 27 iunie în istorie:
1358 – Este semnat Tratatul de la Zadar, prin care Republica Venețiană își pierde influența asupra teritoriilor de pe coasta dalmată. Tratatul marchează și recunoașterea independenței Republicii Dubrovnik (Ragusa).
1709 – Petru cel Mare îl înfrânge pe regele Suediei, Karl al XII-lea, în bătălia de la Poltava.
1743 – Războiul de succesiune austriacă: Are loc bătălia de la Dettingen, în Bavaria. Regele englez George al II-lea a condus personal trupele, aceasta fiind ultima oară când un monarh britanic comandă trupele pe câmpul de bătălie.
1844 – Joseph Smith Jr., fondatorul Bisericii lui Isus Hristos a Sfinților din Zilele din Urmă, și fratele său, Hyrum Smith, sunt linșați în închisoarea din Carthage, Illinois.
1898 – După mai bine de trei ani, Joshua Slocum termină prima navigație în jurul lumii solo, ancorând în portul Newport, din Rhode Island.
1905 – (14 iunie conform calendarului Iulian) Marinarii de la bordul crucișătorului Potemkin încep o revoltă, denunțând crimele regimului autocratic și cerând libertate și sfârșitul războiului.
1941 – Forțele guvernamentale române, aliatele Germaniei naziste, declanșează unul dintre cele mai violente pogromuri din istoria evreiască în orașul Iași, ucigând cel puțin 13.266 de evrei.
1941 – Trupele germane capturează orașul Białystok, în cadrul Operațiunii Barbarossa.
1950 – Statele Unite hotărăsc să trimită trupe în războiul din Coreea.
1954 – Este inaugurată prima centrală nucleară civilă din lume la Obninsk, lângă Moscova.
1955 – Se naște Isabelle Adjani, actriță franceză.
1967 – Primul ATM din lume este instalat la Enfield, Londra.
1973 – Președintele Uruguayului dizolvă parlamentul și conduce o lovitură de stat.
1974 – Președintele SUA, Richard Nixon, vizitează URSS.
1975 – Se naște Tobey Maguire, actor american.
1976 – Zborul 139 al companiei Air France (Tel Aviv-Atena-Paris) este deturnat din drumul către Paris și redirecționat la Entebbe, Uganda.
1977 – Franța acordă independența statului Djibouti.
1977 – Se naște Raúl González Blanco, fotbalist spaniol.
1991 – Începe Războiul de Zece Zile: O unitate a Regimentului Antiaerian 306 al JNA (Armata Populară Iugoslavă), cu baza în Karlovac, Croația, trece granița slovenă la Metlika. Câteva ore mai târziu, o coloană de tancuri și transportoare blindate ale Brigăzii de Blindate nr.1 a JNA părăsește cazărmile din Vrhnika, în apropiere de capitala Sloveniei, Ljubljana, îndreptându-se către aeroportul Brnik. În după-amiaza zilei de 27 iunie, Apărarea Teritorială Slovenă (STO) doboară două elicoptere ale JNA cu rachete SA-7, unul dintre ele – un aparat Gazelle – fiind doborât deasupra Ljubljanei, iar ocupanții săi fiind uciși (unul dintre aceștia era sloven). Trupele STO ocupă poziții ofensive în jurul cazărmilor JNA din diferite zone, lansând practic un asediu împotriva acestora, simultan cu o serie de atacuri împotriva forțelor JNA de pe teritoriul Sloveniei. La Brnik, o unitate STO atacă trupele JNA care dețineau aeroportul, iar la Trzin au loc lupte, în decursul cărora patru soldați JNA și unul aparținând STO sunt uciși. Unitățile STO lansează atacuri și împotriva coloanelor de tancuri JNA de la Pesnica, Ormož și Koseze, lângă Ilirska Bistrica. O coloană de tancuri aparținând Brigăzii Mecanizate 32 a JNA, care avansa de la Varaždin, în Croația, este blocată la Ormož, lângă granița slovenă, găsindu-se în imposibilitatea de a străpunge baricadele slovene.
În pofida confuziei și a luptelor, JNA își îndeplinește majoritatea obiectivelor sale militare. Până la sfârșitul zilei de 27 iunie, capturase toate trecerile de la frontiera cu Italia, aproape toate (mai puțin trei) punctele de trecere de la frontiera cu Austria și câteva dintre punctele de trecere de la nou înființata graniță a Sloveniei cu Croația. Cu toate acestea, multe dintre unitățile JNA erau prinse în poziții vulnerabile pe cuprinsul Sloveniei.
2001 – Moare Jack Lemmon, actor american actor (născut în 1925).

Reclame
%d blogeri au apreciat asta: