28 iunie

Ziua de 28 iunie în istorie:
548 – Moare Theodora, împărăteasa Bizanțului.
1098 – Cavalerii primei cruciade îl înving pe Kerbogha din Mosul.
1519 – Carol al V-lea devine împăratul Sfântului Imperiu Romano-German.
1635 – Guadeloupe devine colonie franceză.
1651 – Începe bătălia de la Beresteczko între cazacii zaporojeni și Hanatul Crimeei de-o parte și Uniunea Polono-Lituaniană de cealaltă parte.
1712 – Se naște Jean-Jacques Rousseau, filosof franco-elvețian.
1778 – Are loc bătălia de la Monmouth între Armata Continentală Americană, condusă de George Washington și armata britanică, condusă de Sir Henry Clinton.
1807 – A doua invazie britanică în Río de la Plata; John Whitelock debarcă la Ensenada, într-o încercare de a recaptura Buenos Aires, dar este înfrânt de rezistența aprigă a localnicilor.
1838 – Are loc încoronarea reginei Victoria a Regatului Unit.
1865 – Armata Potomacului este demobilizată.
1881 – Austria și Serbia încheie o alianță secretă.
1895 – El Salvador, Honduras și Nicaragua formează Uniunea Central Americană.
1914 – Franz Ferdinand, Arhiducele Austriei, și soția sa, Sophie, sunt asasinați la Sarajevo de către un tânăr naționalist sârb, numit Gavrilo Princip; pretextul primului război mondial.
1916 – Moare Ștefan Luchian, pictor român (născut în 1868).
1919 – Este semnat Tratatul de la Versailles, punându-se capăt în mod formal, Primului Război Mondial, între Belgia, Franța, Marea Britanie, Italia, Statele Unite și aliații lor pe de-o parte și respectiv Germania și Austro-Ungaria de cealaltă parte.
1922 – Începe războiul civil irlandez, odată cu bombardarea clădirii Four Courts, din Dublin, de către trupele Free State.
1926 – Se naște Mel Brooks.
1936 – Se formează statul Mengjiang, în nordul Chinei, o marionetă a Japoniei.
1940 – România cedează Basarabia, nordul Bucovinei și ținutul Herța către Uniunea Sovietică.
1948 – Iugoslavia este exclusă din blocul comunist.
1950 – Orașul Seul este capturat de trupele nord-coreene.
1963 – Se naște Beverley Craven, cântăreață engleză.
1964 – Malcom X formează Organization of Afro-American Unity.
1966 – Se naște John Cusack, actor american.
1966 – Se naște Mary Stuart Masterson, actriță americană.
1967 – Israelul anexează Ierusalimul de Est.
1981 – O bombă explodează la Teheran, ucigând 73 de membri ai Partidului Republicii Islamice.
1991 – Războiul de Zece Zile: În timpul nopții de 27/28 iunie, unitățile STO primesc ordinul de a lansa o ofensivă generală împotriva JNA. Coloana de tancuri JNA atacată în ziua anterioară la Pesnica este blocată de baricade improvizate din camioane la Štrihovec, la câțiva kilometri de granița cu Austria, fiind apoi atacată de trupele STO și poliția slovenă. Forțele Aeriene Federale organizează două atacuri la Štrihovec, omorând patru șoferi de camion. La Medvedjek în centrul Sloveniei, o altă coloană de tancuri JNA este atacată la o baricadă de camioane. Lupte grele izbucnesc la Nova Gorica, lângă granița cu Italia, unde forțele speciale slovene distrug trei tancuri JNA T-55 și capturează alte trei. Patru soldați JNA sunt uciși, printre ei fiind și comandantul coloanei de blindate, iar aproximativ 100 se predau. Punctul de frontieră de la Holmec este capturat de fortele STO, cu doi soldați sloveni uciși și trei de partea JNA; 91 de soldați JNA sunt capturați. Cazărmile JNA de la Bukovje, lângă Dravograd, sunt atacate de unități STO, iar un depozit de armament al JNA de la Borovnica este capturat de STO. Forțele Aeriene Federale efectuează câteva atacuri pe teritoriul sloven, cel mai notabil fiind cel de la aeroportul Brnik, unde doi jurnaliști austrieci sunt uciși iar patru avioane Adria Airways sunt serios afectate. Forțele Aeriene Federale atacă și sediul militar al STO de la Kočevska Reka.
Până la sfârșitul zilei, JNA își menținuse multe dintre pozițiile sale, dar pierdea teren rapid. JNA începea să aibă probleme și cu dezertările – mulți membri sloveni ai JNA părăsindu-și unitățile sau schimbând taberele – iar, atât trupele din zonă, cât și liderii de la Belgrad păreau a fi dezorientați.
1994 – Membrii sectei Aum Shinrikyo efectuează un atac cu gaz sarin la Matsumoto, Japonia, ucigând șapte persoane, alte 660 de persoane având nevoie de îngrijiri medicale.
1997 – Are loc un meci de box între Mike Tyson și Evander Holyfield – Tyson este descalificat în runda a treia, după ce îi mușcă o ureche lui Holyfield.
2004 – Guvernul interimar irakian obține puterea suverană de la Coalition Provisional Authority, punându-se astfel capăt conducerii Irakului de către SUA.
2006 – Republica Muntenegru este admisă ca al 192-lea stat membru al ONU prin rezoluția Adunării Generale nr. 60/264.

Reclame
%d blogeri au apreciat asta: