• OPRIȚI RĂZBOIUL!
 • ATENȚIE!

  Acest blog este un pamflet. Personajele care apar în postări sunt absolut imaginare și orice asemănare cu persoane și întâmplări reale este accidentală și neintenționată.
 • Arhive

 • Top click-uri

 • Blog Stats

  • 90.385 hits
 • Quote:

  Be wiser than other people, if you can, but do not tell them so.
 • Spam blocat

Consens ruso-american?

Iranul se apropie de momentul în care va deține, în principiu, potențialul de a crea arme nucleare.”
Acestea au fost cuvintele președintelui rus Dmitri Medvedev, de acum câteva zile, un personaj care nu face, de obicei, declarații prețioase. Cuvinte precum „se apropie momentul” în care Iranul va avea „potențialul,” care „în principiu” ar putea fi utilizat pentru „a crea arme nucleare,” sunt suficient de explicite pentru a stârni panică în privința programului nuclear iranian.
Iran Nearing Nuclear Bombs, Russia Warns” este titlul periculos folosit de BBC. Iar Reuters anunța că “Russia says Iran close to nuclear weapons.” În acest moment ar putea fi folositor să vă întoarceți la primul alineat al articolului și să recitiți citatul desprins din declarația lui Medvedev.
Statele Unite aplaudă acest comentariu, ca fiind o „replică puternică” din partea Rusiei împotriva Iranului. Dar ce înseamnă asta cu adevărat? Pe scurt, foarte puțin.
Programul nuclear civil iranian se află în „pragul” obținerii capacității de fabricare a armelor nucleare, dar acest lucru este valabil și pentru Japonia, Canada sau pentru orice altă țară care deține un program nuclear civil funcțional și care nu are planuri de construire a unor arme atomice.
Într-adevăr, Iranul „se apropie” de momentul deținerii armelor nucleare, dar asta numai în cazul în care această țară ar avea intenția de a obține astfel de arme, intenție negată vehement de autoritățile de la Teheran. Dar cine-l mai crede pe Ahmadinejad? Totuși, IAEA a confirmat, în mod repetat, faptul că uraniul folosit în reactoarele iraniene nu este îmbogățit până la nivelul necesar pentru armele nucleare și că nicio cantitate de uraniu nu este deturnată pentru alt scop decât cel civil. Pe cine să credem, atunci? Pe IAEA sau pe Statele Unite, care au atacat Irakul fiind „sigure” că acesta deține arme nucleare și biologice? Dacă stabilim o legătură, însă, între aceste informații și gestul Iranului de acum o lună, de a interzice accesul a doi inspectori IAEA în țară, nu poate decât să ne treacă un fior rece pe șira spinării. Ne apropiem de un nou război și, eventual, de al treilea război mondial? Un atac asupra Iranului ar fi deosebit de periculos, așa cum am mai subliniat și altădată. Din varii motive.
Însă, care-i treaba cu declarația lui Medvedev? Au ajuns Statele Unite și Rusia la un acord tacit de a permite un atac, fie el israelian sau american, asupra Iranului? Gestul lui Medvedev este cu atât mai bizar cu cât vine după povestea nostimă cu spionii ruși. Dar, această chestiune rămâne să fie clarificată doar de acțiunile viitoare.

Un răspuns

 1. eu zic sa nu te ingrijorezi prea tare, armele nucleare iraniene se simt bine la vecinul pakistanez si cu inalta binecuvantare a americii ….

  restul povestii e pentru prosti ca razboiul e musai sa inceapa de undeva, are nevoie de un pretext la fel de bun ca armele chimice ale irakului ….

Comentariile sunt închise.

%d blogeri au apreciat: