• OPRIȚI RĂZBOIUL!
 • ATENȚIE!

  Acest blog este un pamflet. Personajele care apar în postări sunt absolut imaginare și orice asemănare cu persoane și întâmplări reale este accidentală și neintenționată.
 • Arhive

 • Top click-uri

 • Blog Stats

  • 90.385 hits
 • Quote:

  Be wiser than other people, if you can, but do not tell them so.
 • Spam blocat

16 iulie

Ziua de 16 iulie în istorie:
622 – Începutul calendarului islamic.
1054 – Trei legați romani întrerup relațiile între bisericile creștine din vest și est, prin actul de amplasare a unei bule de excomunicare a patriarhului Constantinopolului pe altarul din Hagia Sophia, în timpul liturghiei divine.
1212 – Are loc bătălia de la Las Navas de Tolosa. După chemarea la cruciadă adresată cavalerilor europeni de către papa Inocențiu al III-lea, trupele lui Alfonso al VIII-lea de Castilia, Sancho al VII-lea de Navarra, Pedro al II-lea de Aragon și Afonso al II-lea al Portugaliei înfrâng forțele musulmanilor berberi ale lui Almohad, făcând astfel un pas important în cadrul Reconquista.
1377 – Are loc încoronarea regelui Richard al II-lea al Angliei.
1486 – Se naște Andrea del Sarto, pictor italian (decedat în 1530 sau 1531). [Unele surse indică anul nașterii 1487]
1769 – Preotul Junipero Serra fondează prima misiune creștină din California, misiunea San Diego de Alcalá. Aceasta a evoluat în următoarele decenii în orașul San Diego.
1779 – Războiul de independență american: Infanteria ușoară a armatei continentale ocupă o poziție fortificată a armatei britanice, printr-un atac la baionetă în cadrul bătăliei de la Stony Point.
1782 – Are loc premiera operei „Răpirea din Serai” de Wolfgang Amadeus Mozart.

1861 – Războiul Civil American: La ordinul președintelui Abraham Lincoln, 35.000 de soldați ai Uniunii încep un marș de 40 de kilometri în Virginia, pentru ceea ce va deveni prima bătălie de la Bull Run, prima luptă terestră majoră a războiului.
1862 – David Farragut este promovat la rangul de contraamiral, devenind primul ofițer din marina Statelor Unite care deține rangul de amiral.
1872 – Se naște Roald Amundsen, explorator polar norvegian (decedat în 1928).
1880 – Emily Stowe devine prima femeie care obține licența de practicare a medicinei pe teritoriul Canadei.
1935 – Primul contor de parcare este instalat în Oklahoma City.
1942 – Guvernul francez de la Vichy ordonă arestarea a 13.152 evrei, care sunt deținuți la Vélodrome d’Hiver la Paris înainte de deportarea la Auschwitz.
1945 – Începe era atomică, odată cu detonarea de către Statele Unite a unei arme nucleare pe bază de plutoniu la zona de testare Trinity, de lângă Alamogordo, New Mexico.
1948 – După o luptă cruntă, orașul Nazareth capitulează în fața trupelor israeliene, în timpul războiului arabo-israelian din 1948.
1951 – Regele Belgiei, Léopold al III-lea, abdică în favoarea fiului său Baudouin I.
1951 – Este publicată nuvela „De veghe în lanul de secară” de J.D. Salinger.
1960 – Submarinul USS George Washington (SSBN-598) testează cu succes prima rachetă balistică, în timp ce se afla în imersiune.
1963 – Se naște Phoebe Cates, actriță americană.
1965 – Este inaugurat tunelul transalpin Mont Blanc, care leagă Franța de Italia.
1967 – Se naște Will Ferrell, actor și comic american.
1969 – Este lansată de la Kennedy Space Center de la Cape Canaveral, Florida, misiunea Apollo 11, prima misiune cu echipaj uman care va ajunge pe Lună.
1979 – Președintele Irakului, Hasan al-Bakr, demisionează și este înlocuit de către Saddam Hussein.
1983 – Un elicopter britanic Sikorsky S-61 se prăbușește în Sicilia, provocând moartea a 20 de persoane.
1989 – Moare Herbert von Karajan, dirijor austriac (născut în 1908).
1994 – Primul fragment din cometa Shoemaker-Levy 9 lovește planeta Jupiter. Ultimul fragment va lovi planeta pe 22 iulie.
1995Masacrul de la Srebrenica: În jurul orei 5:00 pe 16 iulie, Corpul 2 bosniac face prima încercare de străpungere a cordonului VRS dinspre partea bosniacă. Obiectivul era să forțeze o spărtură în zona apropiată de cătunele Parlog și Resnik.
În jurul orei 8 a.m., în dimineața de 16 iulie, părți ale Diviziei 28, împreună cu Corpul 2 al armatei RBiH de la Tuzla, care oferea sprijin cu atacuri de artilerie, au atacat și au străpuns liniile VRS. Cele mai grele lupte au avut loc în zona localității Baljkovica.
Coloana bosniacă a reușit să treacă prin liniile sârbe și să ajungă pe teritoriul controlat de guvernul bosniac, făcând joncțiunea cu unitățile armatei bosniace în jurul orelor 1-2 p.m. pe data de 16 iulie.
Ca urmare a negocierilor radio între Corpul 2 și Brigada Zvornik, conducerea Brigăzii Zvornik, care pierduse trei linii de tranșee, a fost de acord cu deschiderea unui coridor pentru a permite evacuarea coloanei în schimbul returnării soldaților și polițiștilor capturați. Coridorul Baljkovica a fost deschis între orele 14:00-17:00.
După ce coridorul a fost închis, între orele 17:00-18:00, conducerea Brigăzii Zvornik a raportat către VRS că aproximativ 5.000 de civili, alături de un „număr incert de soldați” au trecut prin coridor, dar „toți cei care au trecut erau neînarmați.”

%d blogeri au apreciat: