WikiLeaks și Afganistan

Documente secrete americane privind războiul din Afganistan, care acoperă șase ani, au fost date publicității de website-ul WikiLeaks. Unele organizații media au primit zecile de mii de documente cu câteva săptămâni înainte, pentru a le putea examina și pentru a-și pregăti reportajele. Dezvăluirile vor declanșa mai mult ca sigur o dezbatere despre rolul Statelor Unite în Afganistan și despre natura războiului în desfășurare.
Iată cele mai importante concluzii, care reies din analiza de până acum a documentelor:

* Este posibil ca serviciile de informații pakistaneze să ajute talibanii
New York Times informează că, „Americanii care luptă în războiul din Afganistan au demult suspiciuni puternice privind faptul că serviciul militar de informații al Pakistanului ghidează insurgența afgană cu o mână ascunsă, chiar dacă Pakistanul primește mai mult de $1 miliard pe an de la Washington pentru ajutorul oferit în combaterea militanților, conform documentelor militare secrete făcute publice duminică.” Serviciul de informații pakistanez (ISI) ar fi implicat într-o „rețea de informatori și colaboratori pakistanezi care activează într-o regiune care pleacă din zona tribală pakistaneză, de-a lungul graniței afgane, până în sudul Afganistanului și până la capitala, Kabul.” Această rețea ar lucra cu „talibanii în ședințe secrete de strategie pentru organizarea unei rețele de grupuri de militanți care luptă împotriva soldaților americani din Afganistan și chiar complotează pentru asasinarea liderilor afgani.”

* Dronele sunt mult mai puțin eficiente decât s-a pretins
Der Spiegel informează că, „documentele secrete dezvăluie deficiențele armelor care au fost lăudate de armata SUA ca fiind un panaceu, o viziune împărtășită și de președintele american. În scurta perioadă petrecută la Casa Albă, Barack Obama a lansat un număr dublu de misiuni ale dronelor față de predecesorul său, George W. Bush. … Dar, acestea nu sunt întotdeauna fiabile. Potrivit rapoartelor oficiale, 38 de drone Predator și Reaper s-au prăbușit în timpul unor misiuni de luptă în Afganistan și Irak. … fiecare prăbușire a unei drone necesită operațiuni elaborate – și periculoase – de recuperare.”

* După 30 de ani, talibanii mai au lansatoare Stinger
În timpul războiului sovieto-afgan din anii 1980, Statele Unite au ajutat luptătorii afgani furnizându-le lansatoare de rachete Stinger. După retragerea militarilor sovietici și în timpul războiului civil din anii 1990, perioadă în care au apărut talibanii, Statele Unite au încercat să-și recupereze lansatoarele., Dar, New York Times informează că, „Talibanii au folosit rachete portabile cu detectoare de căldură împotriva aviației aliate, un lucru care nu a fost dezvăluit oficial de armată. Acest tip de arme au ajutat mujahedinii afgani să înfrângă trupele de ocupație sovietice în anii 1980.”

* Autoritățile americane și afgane ascund moartea civililor
Marc Ambinder a descoperit, „cel puțin 144de incidente separate” cu victime civile „și mușamalizările subsecvente.” Acesta scrie că, „Încercarea nereușită a fortelor speciale de a-l ucide pe Abu Layth Ali Libi, care a provocat moartea unor civili, sugerează asentimentul unor guvernatori provizorii de a conspira pentru a respecta povestea oficială. … Există o referire privind împușcarea de către un agent CIA, de la 27 de metri, a unei femei oarbe, un incident care a fost raportat la sediul central.”

* Bin Laden – Pețitor pentru insurgenți
The Guardian informează că, „Un insurgent a afirmat că i s-a oferit o soție de origine arabă de către Bin Laden, pentru faptele sale explozive.” Raportul militar original afirmă „So-called ABDULLAH is the brother of Kari NAJIMULLAH and is married to an Arab. His wife was a present by Osama BIN LADEN because ABDULLAH is an infamous specialist for RC IEDs.” [„Așa-numitul ABDULLAH este fratele lui Kari NAJIMULLAH și este căsătorit cu o arăboaică. Soția sa a fost un cadou de la Osama BIN LADEN deoarece ABDULLAH este un specialist infam în RC IEDs.”] Ultimul termen înseamnă dispozitive explozive improvizate controlate prin radio.

Reclame
%d blogeri au apreciat asta: