Rusia blochează YouTube în regiunea Habarovsk

Rusia se alătură Turciei, Chinei, Pakistanului și Iranului, interzicând YouTube pe teritoriul său. După ce un filmuleț “extremist” naționalist a apărut pe website, un tribunal rus a ordonat ca YouTube să fie blocat în regiunea Habarovsk. The Guardian informează că:
Blogosfera rusă a reacționat cu mânie astăzi după ce un tribunal regional a interzis YouTube deoarece a difuzat un filmuleț cu conținut “extremist.”
Tribunalul din Komsomolsk-pe-Amur din regiunea Habarovsk, în extremul orient rus a ordonat Rosnet, un furnizor local de internet, să blocheze YouTube, precum și trei biblioteci online și un website care arhivează pagini web șterse.
Interdicția regională a fost aplicată pentru că YouTube a găzduit „Russia For Russians,” un video-clip ultra-naționalist care a fost adăugat de ministerul federal de justiție pe lista cu materialele extremiste interzise, după o decizie separată a unui tribunal din regiunea Samara, în noiembrie 2009.
Celelalte patru site-uri – Web.archives.org, Lib.rus.ec, Thelib.ru și Zhurnal.ru – conțineau toate copii ale cărții lui Hitler, „Mein Kampf.”

Anton Nosik, deținătorul Lenta.ru, a condamnat decizia. “Nivelul de prostie al acestei decizii este tipic pentru procedurile legale privind internetul în Rusia,” a declarat acesta. Google, proprietarul YouTube, a declarat că decizia violează dreptul constituțional în Rusia la libertatea de informație.

Mulți bloggeri au comentat interdicția, avertizând că ar putea reprezenta o alunecare către o înăsprire a cenzurii în întreaga țară.
Îmi pot imagina acum,” a scris Ghost82 în LiveJournal. “Rusia în 2015, YouTube este interzis pretutindeni. În căutarea unei guri de aer, oamenii călătoresc la granița cu Georgia, unde se vor așeza lângă laptop și vor plăti sume inimaginabile pentru a se conecta la internet prin intermediul unor emițătoare Wi-Fi puternice, pentru a gusta din civilizația occidentală depravată.”
Alexander a postat pe RuTvit: “Cazul YouTube a dat de înțeles că Rusia, Pakistanul și Coreea de Nord au multe lucruri în comun.”

Reclame
%d blogeri au apreciat asta: