O lovitură de stat în Turcia înaintea unui atac asupra Iranului?

Înainte de un atac asupra Iranului, ar putea avea loc o lovitură de stat în Turcia?
Actualul guvern turc este prietenos față de Iran, iar, recent, relațiile acestuia cu Israelul s-au răcit considerabil. Pe 1 august 2010, Consiliul Militar Suprem al Turciei s-a reunit în ședința sa anuală pentru a discuta promovările și concedierile ofițerilor din cadrul forțelor armate. În cadrul acestei ședințe, Consiliul a propus promovarea unor ofițeri suspectați de tentativă de lovitură de stat. Armata dorește să promoveze 11 generali care au fost acuzați de complotare pentru înlăturarea guvernului.
Prim-ministrul Turciei, Recep Tayyip Erdogan, a cerut anularea promovărilor celor 11 generali. Dar, acestuia îi lipsește puterea pentru a anula numirile dorite de către generali.
Abdullah Gul, președintele țării, are această putere, deoarece deciziile Consiliului Militar devin legi numai după ce sunt semnate de către președinte.
În trecut, niciun președinte nu s-a opus planurilor armatei. Se pare că Abdullah Gul a cerut armatei să nu meargă înainte cu promovările, dând de înțeles că nu va semna documentul, dacă cei 11 generali sunt promovați.
Un tribunal turc a emis recent mandate de arestare pentru cei 11 generali și pentru alți 91 de ofițeri activi sau retrași, cu zeci de generali printre aceștia. În decembrie 2010, toți aceștia vor apărea în fața tribunalului pentru participarea la un plan, cu numele de cod “Balyoz” (Barosul).
Conform acuzării, complotiștii plănuiau să bombardeze o moschee din Istanbul și să provoace tensiuni cu Grecia, într-o încercare de a pregăti terenul pentru o lovitură de stat militară.
Doar unul dintre cei 102 suspecți a fost arestat, până acum. Ceilalți au făcut apel împotriva mandatelor de arestare. Unii ofițeri, inclusiv câțiva generali în retragere, sunt acuzați de apartenență la Ergenekon, o grupare fascistă suspectată de legături cu CIA și Mossad.
Guvernul plănuiește în septembrie o serie de amendamente constituționale, pentru restrângerea influenței politice a armatei, printr-un referendum.
Recent, a avut loc și o intensificare a atacurilor rebelilor kurzi, care se spune că sunt susținuți de către Ergenekon, CIA și Mossad.

O poziție interesantă a celor de la Global Research.

Reclame
%d blogeri au apreciat asta: