9 august

Ziua de 9 august în istorie:
48 Î.Hr. – Are loc bătălia de la Pharsalus, în care Gaius Iulius Caesar înfrânge decisiv armata rivalului său, Gnaeus Pompeius Magnus.
117 – Moare Marcus Ulpius Nerva Traianus, împărat roman (născut în 53). [Unele surse indică data morții ca fiind 8 august]
378 – Are loc bătălia de la Adrianopol, în care o armată romană, condusă de către împăratul Valens, este înfrântă decisiv de vizigoți. Valens este ucis, alături de jumătate dintre soldații săi.
681 – Hanatul bulgar devine stat independent, după înfrângerea armatelor bizantine ale împăratului Constantin al IV-lea, la sud de Delta Dunării.
1173 – Începe construcția turnului din Pisa, care va dura două secole.
1483 – Este inaugurată Capela Sixtină.
1601 – Mihai Viteazul este asasinat la ordinul generalului Giorgio Basta.
1810 – Napoleon anexează Westphalia în cadrul primului Imperiu Francez.
1814 – Tribul amerindian Creek semnează Tratatul de la Fort Jackson, prin care cedează părți imense din Alabama și Georgia către Statele Unite.
1854 – Henry David Thoreau publică „Walden.”
1862 – Războiul Civil American: Are loc bătălia de la Cedar Mountain, în care generalul confederat Stonewall Jackson obține o victorie dificilă în fața trupelor unioniste, conduse de generalul John Pope.
1877 – Are loc bătălia de la Big Hole, între tribul Nez Percé și armata Statelor Unite.
1902 – Edward al VII-lea și Alexandra de Danemarca sunt încoronați drept regele și regina Regatului Unit al Marii Britanii și Irlandei.
1942 – Liderul indian Mahatma Gandhi este arestat la Bombay, de către forțele britanice.
1942 – Al Doilea Război Mondial: Se încheie bătălia de la Savo Island – Forțele navale aliate, care protejau trupele de desant marin în timpul fazei inițiale a bătăliei pentru Guadalcanal, sunt surprinse și învinse de către marina imperială japoneză.
1944 – Se naște Sam Elliott, actor american.
1944 – Războiul de continuare: Ofensiva Vyborg–Petrozavodsk, cea mai mare ofensivă lansată de Uniunea Sovietică împotriva Finlandei, în timpul celui de-al doilea război mondial, se încheie cu o egalitate strategică. Atât trupele finlandeze, cât și cele sovietice, se găsesc pe poziții defensive la finalul operațiunii, iar frontul va rămâne stabil până la sfârșitul războiului.
1945 – Orașul japonez Nagasaki este distrus, după ce o bombă atomică, numită „Fat Man„, este lansată de un avion american B-29 Bockscar. Aproximativ 40.000 de oameni sunt uciși pe loc, iar alte 30.000 de persoane vor muri datorită efectelor radiațiilor.
1957 – Se naște Melanie Griffith, actriță americană.
1965 – Singapore se desprinde de Malaezia și își obține independența.
1968 – Se naște Gillian Anderson, actriță americană.
1968 – Se naște Eric Bana, actor australian.
1969 – Membrii unei secte, conduse de către Charles Manson, ucid brutal mai multe persoane. Printre acestea se aflau și actrița Sharon Tate (care era însărcinată), Abigail Folger și actorul polonez Wojciech Frykowski.
1971 – Trupele de securitate britanice arestează sute de naționaliști în Irlanda de Nord și îi rețin fără proces la închisoarea Long Kesh. Douăzeci de oameni vor muri în revoltele care vor urma.
1974 – Ca rezultat direct al scandalului Watergate, Richard Nixon devine primul președinte al Statelor Unite care demisionează din funcție. Vicepreședintele său, Gerald Ford, devine președinte.
1976 – Se naște Rhona Mitra, actriță engleză.
1977 – Guvernul militar al Uruguayului anunță că va reda puterea conducerii civile, prin organizarea de alegeri parlamentare și prezidențiale în anul 1981.
1978 – Se naște Audrey Tautou, actriță franceză.
1993 – Partidul Liberal Democrat din Japonia pierde guvernarea țării, după 38 de ani de conducere neîntreruptă.
1995 – Războiul din Croația: Operațiunea Furtuna – Pe 9 august, trupele Corpului 21 ale SVK se predau în masă armatei croate, în apropiere de Vojnić.
La acest moment, practic aproape toată populația sârbă din Krajina era refugiată pe teritoriul controlat de sârbi, din Bosnia. Exodul a fost complicat de prezența membrilor armatei SVK în rândurile refugiaților civili. O coloană mare de refugiați, care se deplasa pe drumul Glina-Dvor, este atacată de două ori.
Guvernul croat a afirmat că aproximativ 90.000 de civili sârbi au părăsit Krajina. Surse din partea sârbă au indicat că au existat aproximativ 250.000 de refugiați. ONU a estimat numărul refugiaților la 150.000-200.000. O analiză a BBC indică cifra de 200.000.
1999 – Președintele rus Boris Elțîn îl demite pe premierul Serghei Stepașin; aceasta fiind a patra oară când președintele demite guvernul.
2003 – Moare Gregory Hines, actor american (născut în 1946).
2007 – Începuturile crizei financiare – odată cu criza rezultată în Statele Unite din criza ipotecilor (subprime).

Reclame
%d blogeri au apreciat asta: