Irak – Sfârșitul războiului?

Săptămâna trecută, cu mare fast, ultimele trupe „combatante” ale Statelor Unite s-au retras din Irak. Administrația Obama a trâmbițat începutul sfârșitului războiului din Irak și schimbarea rolului Statelor Unite în această țară. Luând în considerare nemulțumirea publicului american cu privire la continuarea războiului, la asta adăugându-se promisiunea făcută de Obama de a încheia acest război, această mișcare pare să fie o simplă manevră politică, o chestiune de semantică în realitate, în încercarea de a-i convinge pe americani că războiul din Irak s-a încheiat. Cu toate acestea, oficiali din cadrul armatei confirmă faptul că intervenția americană în Irak va continua și în anii următori, operațiunile fiind de fapt doar reduse și nu încheiate.

Sfârșitul unui război înseamnă retragerea tuturor trupelor. După opt ani lungi, la fel ca faimosul moment „misiune îndeplinită” („mission accomplished”) al fostei administrații, acest „sfârșit” al războiului nu este decât o nouă mișcare de propagandă ieftină.
50.000 de soldați americani rămân în Irak. Un soldat a fost ucis la Basra pe 22 august, după presupusa încheiere a operațiunilor de luptă, iar în aceeași zi 5.000 de militari din cadrul Regimentului nr.3 de Cavalerie Blindată de la Fort Hood au fost desfășurați în Irak. Misiunea acestora nu va consta în muncă de birou. Printre alte lucruri, aceștia vor însoți armata irakiană în misiuni de patrulare extrem de periculoase, vor continua să vâneze teroriști și vor furniza sprijin aerian pentru armata irakiană.
În același timp, numărul civililor, reprezentând firme private de securitate, se va dubla. Aceștia fac aproape aceleași lucruri ca și trupele americane, doar că sunt mai bine plătiți. Un mod ciudat de a încheia operațiunile de luptă din Irak.

Reclame

2 răspunsuri

  1. Promisiune lui Obama de a sfirsi razboiul nu are nimic de a face cu retragerea trupelor. Miscare politica in care Obama takes credit pentru ceva ce a facut Bush, pe care il acuza in orice moment are ocazia.

Comentariile sunt închise.

%d blogeri au apreciat asta: