Grotele din Lascaux

Pe 12 septembrie 1940, patru adolescenți francezi, aflați în căutare de senzații tari, au descoperit picturile rupestre din grotele din Lascaux.
Peștera conține aproape 2.000 de imagini, care pot fi grupate în trei mari categorii: animale, figuri umane și simboluri abstracte. De remarcat faptul că picturile nu conțin nicio imagine a peisajului din regiune sau a vegetației din acele timpuri. Majoritatea imaginilor au fost pictate pe pereți prin utilizarea de pigmenți minerali, deși există și imagini sculptate în piatră. Multe imagini sunt prea șterse pentru a descifrate, în timp ce altele sunt deteriorate parțial.
Cu toate acestea, mai mult de 900 pot fi identificate ca reprezentând animale; 605 dintre acestea fiind identificate cu precizie. Există multe figuri geometrice, iar dintre animale predomină cabalinele, cu 364 de imagini. 90 de picturi reprezintă cerbi. Bovinele și bizonii alcătuiesc aproximativ 5% din imagini. Un număr redus de imagini reprezintă șapte feline, o pasăre, un urs, un rinocer și un om. Printre cele mai faimoase imagini sunt cele ale celor patru tauri negri sau bouri, din Sala Taurilor.
Peștera a fost deschisă pentru public în anul 1948. În 1955, dioxidul de carbon produs de cei 1.200 de vizitatori zilnici deteriorase vizibil picturile. Peștera a fost închisă în 1963 publicului pentru a conserva picturile. După închiderea peșterei, picturile au fost restaurate și sunt monitorizate zilnic pentru a nu se deteriora. Totuși, puteți vizita frumoasele picturi rupestre online. Site-ul este excelent realizat, având și posibilitatea de a explora fiecare pictură îndeaproape.
Aici: http://www.lascaux.culture.fr/#/fr/00.xml

* Imagine: Wikipedia Commons. Licență:

Reclame

7 răspunsuri

  1. Bună ziua, vă trimit acest mesaj în speranţa unei colaborări de link exchange între blogul acesta şi blogul meu http://1online-online.blogspot.com ” pe prima pagina „.

    Dacă doriţi să facem acest schimb de link-uri trimiteţi-mi un reply la acest mesaj.

  2. calatorie in timp. ti se ridica parul in cap … fabuloasa mostenire!

  3. ok ms, acuma te-am adăugat şi eu 🙂

    sunt cel cu blogul http://1online-online.blogspot.com/

    O seară cât mai faină

  4. este uimitoare o asemenea creatie….fiind realizata din cate am inteles in urma cu mii de ani…

Comentariile sunt închise.

%d blogeri au apreciat asta: