Când diferența între America și naziști era imperceptibilă

Hillary Cinton și secretarul pentru sănătate Kathleen Sebelius și-au cerut scuze pentru experimentele medicale îngrozitoare efectuate în Guatemala în anii ’40. Nu însă și pentru lovitura de stat organizată de către CIA în aceeași țară câțiva ani mai târziu, când a fost răsturnat guvernul ales în mod democratic.
Cercetătorii americani au infectat intenționat sute de oameni în Guatemala, inclusiv pacienți cu probleme mentale, cu gonoree și sifilis, fără știința sau consimțământul acestora, cu mai mult de 60 de ani în urmă. Muli dintre cei infectați erau încurajați să transmită infecția altora, ca parte a studiului. Aproximativ o treime dintre cei infectați nu au primit tratament adecvat.
Vineri, secretarul de stat american Hillary Clinton și secretarul pentru sănătate Kathleen Sebelius și-au oferit scuzele pentru acțiunile efectuate de catre U.S. Public Health Service.

Studiul privind inocularea bolilor cu transmitere sexuală efectuat între 1946-1948 în Guatemala a fost în mod evident imoral [unethical],” se spune în declarația comună Clinton-Sebelius. “Deși aceste evenimente au avut loc cu mai bine de 64 de ani în urmă, suntem revoltați că o astfel de cercetare reprobabilă a putut avea loc sub pretextul sănătății publice. Regretăm profund cele întâmplate și ne cerem scuze față de toate persoanele care au fost afectate de aceste practici oribile [abhorrent] de cercetare.”

Doar o singură întrebare mai rămâne de pus: În câte experimente de cercetare imorale este implicat guvernul american în acest moment?

Reclame
%d blogeri au apreciat asta: