„Blasfemie!” strigă China, în timp ce restul lumii îl aclamă pe Liu Xiaobo

Guvernul chinez consideră că membrii comitetului norvegian Nobel au „profanat” Premiul Nobel pentru Pace prin acordarea acestuia dizidentului chinez Liu Xiaobo și se teme că legăturile dintre cele două țări (China și Norvegia n.a.) vor avea de suferit. În schimb, multe guverne și ONG-uri din lume au salutat decizia. China a numit decizia „blasfemie” și a blocat știrile despre acest eveniment pe teritoriul său.
WTF?! Să derulăm înapoi puțin! Comuniștii chinezi consideră decizia o blasfemie? Nu trebuia să fii religios pentru asta? Se pare că decizia comitetului Nobel i-a înfuriat rău pe guvernanții chinezi, dacă au folosit acest cuvânt.

Liu Xiaobo a fost încarcerat pentru 11 ani în decembrie 2009, după ce a participat la scrierea Cartei 08, o petiție în care se cer reforme politice în China.

Decizia a stârnit însă și reacții pozitive:

* Liderul spiritual tibetan Dalai Lama, care a câștigat premiul în 1989, a salutat decizia și a cerut eliberarea imediată lui Liu, la fel ca și principalul partid taiwanez de opoziție.
* „Această decizie reprezintă apărarea drepturilor omului pretutindeni în lume,” spune ministrul francez de externe Bernard Kouchner. „Franța, ca și Uniunea Europeană, și-a exprimat îngrijorarea după arestarea acestuia și a cerut eliberarea sa de nenumărate ori. Repetăm acest apel,”a adăugat Kouchner.
* Guvernul norvegian și cel german, ONU și Uniunea Europeana au salutat de asemenea decizia și au cerut eliberarea lui Liu.
* Reporteri Fără Frontiere a emis o declarație în care se afirmă că organizația este „adânc mișcată” de decizie. “Această decizie constituie un gest de o importanță istorică pentru mișcarea libertății cuvântului din China,” se specifică în declarație.
* Amnesty International a declarat că Liu este un „câștigător lăudabil” și că speră că premiul va menține atenția asupra „luptei pentru libertățile fundamentale și pentru protecția drepturilor omului cărora le sunt dedicați Liu Xiaobo și mulți alți activiști din China.”

Decizia survine în contextul în care criza economică globală este departe de a se fi sfârșit, în vreme ce modelul economic semi-sclavagist chinez devine tot mai atractiv pentru multe state. Să fie această decizie, precum și presiunea subsecventă pusă pe guvernul chinez, una întâmplatoare? Sau este parte a unui plan mult mai vast de încercuire și de decredibilizare a Chinei?

Reclame

3 răspunsuri

  1. parerea mea este ca seamana a manipulare a opiniei publice, in vederea obtinerii unui vot de blam acordat modelului chinez.
    asta nu inseamna neaparat ca ar fi un lucru rau. modelul chinez are mai degraba valente distopice, dupa parerea mea …
    ma mira cei care acum, lauda initiativa Comitetului Nobel … in mare, aceeiasi ii desfiintau anul trecut dupa acordarea premiului catre Obama …

    • Da, niște ipocriți. Premiul Nobel tinde să fie tot mai mult o mascaradă cu accente politice.

      • aflu ca Llosa este unul dintre cei care il critica pe Chavez. nu ca nu i-as da dreptate peruanului … nu ca nu i-as recunoaste incomensurabilul talent … dar as fi vrut sa castige McCarthy …

Comentariile sunt închise.

%d blogeri au apreciat asta: