Studiu: Culturile modificate genetic sunt mai puțin profitabile decât cele normale

Studiile anterioare privind rentabilitatea cultivării plantelor modificate genetic s-au concentrat doar asupra fermelor care au aplicat tehnologia OMG (Organisme Modificate Genetic), dar ultimele cercetări au analizat o arie mai extinsă, inclusiv cea a câmpurilor cu culturi normale, aflate în apropiere de culturi cu OMG și care ar fi putut beneficia de această vecinătate. Porumbul modificat genetic conține o genă bacteriană, numită “Bt,” adăugată acestuia pentru ca planta să secrete o proteină, care are efect toxic asupra Ostrinia nubilalis (Sfredelitorul-porumbului), o insectă ale cărei larve provoacă daune serioase culturilor de porumb.
Aproape două treimi din porumbul cultivat în SUA este de tipul celui „Bt„, acest lucru având un impact dramatic asupra declinului Ostrinia nubilalis, care nu poate face diferența între OMG și porumbul obișnuit. Atunci când femela de Ostrinia nubilalis depune ouă pe porumbul Bt, larvele mor la două zile după eclozare.

Paul Mitchell, profesor la Universitatea Wisconsin-Madison, unde a fost efectuat studiul, spune că statele cultivatoare de porumb, ca Wisconsin, Minnesota, Illinois, Iowa și Nebraska, au înregistrat un beneficiu economic total de $6,9 miliarde în perioada 1996-2009, ca rezultat al scăderii cantității de porumb afectate de Ostrinia nubilalis.

Dar, terenurile cu culturi non-OMG au adus 62% din acest beneficiu, deoarece, pe lângă prevenirea pierderilor rezultate dintr-un număr mai mic de dăunători, aceste ferme nu au trebuit să cheltuiască în plus pentru tehnologia plantelor modificate genetic.

Analizele anterioare costuri-beneficii au fost direcționate strict pe terenurile cu culturi transgenice. Acest studiu este primul care include valoarea lichidării dăunătorilor pe arii vaste și beneficiile subsecvente pentru cultivatorii de plante non-OMG,” adaugă dr Mitchell. „În acest caz, valoarea beneficiilor indirecte pentru culturile non-Bt a depășit valoarea netă a beneficiilor directe pentru culturile Bt.”

Studiul, publicat în revista Science, a descoperit că fermierii din Wisconsin au avut un beneficiu total de $325 milioane, ca rezultat al suprimării dăunătorilor între 1996-2009. Aproximativ 75% din această sumă a mers către fermierii care au cultivat plante non-OMG.

William Hutchinson de la Universitatea din Minnesota, principalul autor al studiului, spune că o analiză a arătat că numărul insectelor Ostrinia nubilalis a scăzut pe câmpurile aflate în vecinătatea culturilor cu OMG, cu 28 până la 73%, în funcție de nivelul inițial de infestare. Aceste estimări au fost posibile datorită existenței unor înregistrări privind populația de Ostrinia nubilalis încă de acum 45 de ani.

Fermierii americani care cultivă porumb modificat genetic sunt încurajați să aibă în apropiere de aceste culturi terenuri cultivate cu porumb normal. Această tactică ajută la prevenirea apariției rezistenței insectelor la porumbul Bt, care ar apărea mai mult ca sigur dacă întreaga cultură ar fi cu plante modificate genetic.

* Sursa: The Independent. Imagini: Wikipedia. Copyright imagine Ostrinia nubilalis: Entomart.ins

Reclame
%d blogeri au apreciat asta: