• OPRIȚI RĂZBOIUL!
 • ATENȚIE!

  Acest blog este un pamflet. Personajele care apar în postări sunt absolut imaginare și orice asemănare cu persoane și întâmplări reale este accidentală și neintenționată.
 • Arhive

 • Top click-uri

 • Blog Stats

  • 85,991 hits
 • Quote:

  Be wiser than other people, if you can, but do not tell them so.
 • Spam blocat

 • Anunțuri

1 noiembrie

Ziua de 1 noiembrie în istorie:
996 – Împăratul Otto al III-lea emite un act către Gottschalk, episcopul de Freising, care este cel mai vechi document cunoscut în care apare numele de Ostarrîchi (Austria în germana veche).
1179 – Philippe al II-lea este încoronat regele Franței.
1348 – Gruparea antiregalistă Uniunea din Valencia atacă evreii din Murviedro, sub pretextul că sunt șerbii regelui și astfel „regaliști.”
1512 – Tavanul Capelei Sixtine, pictat de Michelangelo, este expus pentru prima dată publicului.
1520 – Ferdinand Magellan navighează prin ceea ce va numită ulterior Strâmtoarea lui Magellan, un canal aflat la sud de continentul America de Sud și care face legătura între Pacific și Atlantic.
1546 – Moare Giulio Romano, pictor italian.
1604 – Are loc premiera tragediei „Othello” de William Shakespeare, la Whitehall Palace în Londra.
1611 – Are loc premiera comediei romantice „The Tempest” de William Shakespeare, la Whitehall Palace în Londra.
1612 – Moscova, Kitai-gorod, este capturat de către trupele ruse conduse de Dmitri Pojarski.
1755 –Orașul portughez Lisabona este distrus de către un cutremur urmat de un tsunami; între 60.000 și 90.000 de oameni sunt uciși.
1757 – Se naște Antonio Canova, artist italian (decedat în 1822).
1765 – Parlamentul britanic aprobă documentul numit „Stamp Act” care obliga cele 13 colonii să participe la plata operațiunilor militare britanice din America de Nord.
1790 – Edmund Burke publică lucrarea numită „Reflections on the Revolution in France,” în care prezice faptul că Revoluția Franceză se va încheia cu un dezastru.
1800 – Președintele american John Adams devine primul președinte al Statelor Unite care trăiește în Executive Mansion (redenumit ulterior Casa Albă).
1805 – Napoleon Bonaparte invadează Austria în cadrul războiului celei de-a treia coaliții.
1814 – Se deschid lucrările Congresului de la Viena, menit să retraseze harta Europei după înfrângerea Franței în războaiele napoleoniene.
1823 – Se naște Lascăr Catargiu, om politic român, prim-ministru al României (decedat în 1899).
1848 – La Boston, Massachusetts, este inaugurată prima școală medicală pentru femei, Boston Female Medical School.
1861 – Războiul Civil American: Președintele american Abraham Lincoln îl numește pe George B. McClellan comandant al armatei unioniste, înlocuindu-l pe generalul Winfield Scott.
1870 – În Statele Unite, Weather Bureau (redenumit ulterior National Weather Service) face prima prognoză meteo oficială.
1894 – Nicolae al II-lea devine noul țar al Rusiei, după moartea tatălui său, Alexandru al III-lea.
1896 – Apare prima fotografie arătând sânii dezgoliți ai unei femei în revista National Geographic.
1911 – Este lansată prima bombă dintr-un avion în timpul războiului italo-otoman.
1914 – Primul Război Mondial: Prima înfrângere a marinei britanice în războiul cu Germania, bătălia de la Coronel, disputată în apropiere de coastele vestice ale statului Chile. Navele britanice HMS Good Hope și HMS Monmouth sunt scufundate.
1916 – Pavel Miliukov ține faimosul său discurs în Duma de Stat rusă despre „prostie sau trădare,” grăbind căderea guvernului condus de către Boris Stürmer.
1918 – Ucraina Occidentală își obține independența față de Austro-Ungaria.
1922 – Ultimul sultan al Imperiului Otoman, Mehmed al VI-lea, abdică.
1928 – Intră în vigoare legea privind adoptarea și implementarea alfabetului turc, care înlocuia vechiul alfabet arabic utilizat până atunci.
1937 – Staliniștii îl execută pe pastorul Paul Hamberg și pe alți șapte membri ai comunității luterane din Azerbaidjan.
1939 – Este prezentat oficial primul iepure născut prin inseminare artificială.
1941 – Fotograful american Ansel Adams fotografiază un răsărit de lună în orașul Hernandez, New Mexico care va deveni una dintre cele mai faimoase imagini din istoria fotografiei.
1942 – Al Doilea Război Mondial: Începe Ofensiva Matanikau, în cadrul campaniei pentru Guadalcanal.
1943 – Al Doilea Război Mondial: Începe bătălia de la Empress Augusta Bay, când trupele americane debarcă la Bougainville, în Insulele Solomon.
1943 – Al Doilea Război Mondial: Pentru a susține debarcarea de la Bougainville, portavioanele americane lansează un atac asupra bazei japoneze de la Rabaul.
1944 – Al Doilea Război Mondial: Unități ale armatei britanice debarcă la Walcheren, în Olanda.
1948 – La sud de Manciuria, 6.000 de oameni sunt uciși după explozia unei nave comerciale chineze.
1950 – Naționaliștii portoricani Griselio Torresola și Oscar Collazo încearcă să-l asasineze pe președintele SUA Harry S. Truman la Blair House.
1950 – Papa Pius al XII-lea se folosește de infailibilitatea papală, atunci când definește formal dogma Adormirii Maicii Domnului.
1951Operațiunea Buster-Jangle: 6.500 de soldați americani sunt expuși efectelor unor explozii atomice în Nevada. Participarea nu a fost voluntară.
1952 – Operațiunea Ivy – Statele Unite detonează cu succes o bombă cu hidrogen pe atolul Eniwetok, din Insulele Marshall. Explozia a avut 10 megatone.
1958 – Se naște Rachel Ticotin, actriță americană.
1959 – În Rwanda, politicianul hutu Dominique Mbonyumutwa este bătut de către forțele tutsi, ducând la o perioadă de violențe.
1963 – Este inaugurat oficial observatorul astronomic din Arecibo, Puerto Rico, având cel mai mare radio-telescop construit vreodată.
1967 – Se naște Sophie B. Hawkins, cântăreață americană.
1972 – Se naște Toni Collette, actriță australiană.
1972 – Moare Ezra Pound, poet american (născut în 1885).
1981 – Antigua și Barbuda își obține independența față de Marea Britanie.
1982 – Honda devine prima companie asiatică de automobile care produce mașini în Statele Unite, odată cu deschiderea unei fabrici la Marysville, Ohio.
1993 – Intră în vigoare Tratatul de la Maastricht.

Anunțuri

4 răspunsuri

 1. Hai s-o vedem și auzim pe sărbătorită!

 2. Măi, măi, că nu-mi apare deloc comentariul!

  • Platforma este de vină. Odată ce introduci un link într-un comentariu și următorul intră automat la spam, chiar dacă nu are niciun link. Dar, s-a rezolvat, până la urmă.

 3. […] Dar cu .. microcip, nu merge? Eu zic, da! NT). Aplicatia ar fi de interes pentru pacientii aflati in coma si astfel s-ar putea sti starea  lor mentala… Sau .. in loc de e-mailuri, lumea ar putea […]

Comentariile sunt închise.

%d blogeri au apreciat asta: