China face presiuni pentru boicotarea ceremoniei acordării premiului Nobel lui Liu Xiaobo

Coreea de Sud este presată de către China sa boicoteze ceremonia acordării premiului Nobel pentru pace pentru dizidentul chinez încarcerat Liu Xiaobo, a declarat ministrul de externe sud-coreean, joi, 11 noiembrie.

Diplomați din mai multe țări au declarat că ambasada Chinei la Oslo a trimis scrisori în care îi sfătuia să nu participe la ceremonia programată să aibă loc pe 10 decembrie la Oslo.
Mai multe țări europene, printre care Franța, Marea Britanie și Germania, au afirmat că ambasadorii lor și alți diplomați de rang înalt vor participa la eveniment.
Guvernul nostru a primit de asemenea o astfel de solicitare din partea Chinei. Totuși, nu am luat o decizie în acest sens,” a declarat purtătorul de cuvânt al ministerului de externe sud-coreean agenției AFP.
Dar un alt oficial sud-coreean a declarat că țara sa trebuie să ia în considerare relațiile cu Beijingul, atunci când va hotărî dacă va trimite sau nu pe cineva la Oslo. „Ne simțim stânjeniți. Vom monitoriza situația,” a declarat acesta sub protecția anonimatului.
China s-a înfuriat după ce comitetul Nobel a decis acordarea premiului pentru pace lui Liu Xiaobo, un scriitor și activist pentru drepturile civile care este încarcerat pentru 11 ani pentru acțiuni subversive, precum publicarea unei carte pro-democrație.
Adjunctul ministrului de externe chinez, Cui Tiankai, a avertizat vineri, 12 noiembrie, că guvernele care îl vor sprijini pe Liu vor „purta responsabilitatea pentru consecințe.”
Nimic altceva decât un exercițiu de imagine orchestrat de conducătorii Chinei.

* Sursa: Spacewar.

Reclame
%d blogeri au apreciat asta: