21 noiembrie

Ziua de 21 noiembrie în istorie:
164 Î.Hr.– Iuda Macabeul, fiul lui Matatia din familia Hasmoneană, reface Templul din Ierusalim. Aceste eveniment este aniversat în fiecare an de către sărbătoarea Hanukkah.
235 – Papa Anterus îi urmează lui Pontian, devenind al 19-lea papă. În timpul persecuțiilor împăratului Maximinus Thrax, Anterus este martirizat.
1272 – După moartea regelui englez Henry al III-lea pe 16 noiembrie, fiul acestuia, prințul Edward, devine regele Angliei.
1620 – Coloniștii din Plymouth Colony semnează Acordul Mayflower (11 noiembrie stil vechi).
1694 – Se naște Voltaire, filosof francez (decedat în 1778).
1695 – Moare Henry Purcell, compozitor englez (născut în 1659?).
1783 – La Paris, Jean-François Pilâtre de Rozier și François Laurent, marchizul de Arlandes, efectuează primul zbor cu un balon cu aer cald fără frânghii de siguranță.
1789 – North Carolina ratifică constituția Statelor Unite și devine al 12-lea stat american.
1791 – Colonelul Napoléon Bonaparte este promovat la gradul de general și totodată este numit comandant suprem al armatelor Republicii Franceze.
1861 – Războiul Civil American: Președintele confederat Jefferson Davis îl numește pe Judah Benjamin secretar de război.
1877 – Thomas Edison anunță inventarea fonografului, un dispozitiv care poate înregistra și reda sunete.
1894 – Port Arthur, Manciuria, cade în mâinile japonezilor, o victorie decisivă în primul război sino-japonez.
1905 – Lucrarea lui Albert Einstein „Depinde inerția unui corp de conținutul său energetic?” este publicata de revista „Annalen der Physik”. Această lucrare dezvăluie relația dintre energie și masă. Acest lucru va conduce la formula E = mc².
1912 – Se naște Eleanor Powell, actriță și dansatoare americană (decedată în 1983).
1916 – Primul Război Mondial: O mină explodează și scufundă nava HMHS Britannic în Marea Egee, ucigând 30 de oameni.
1920 – La Dublin, 31 de oameni sunt uciși într-un eveniment ce va deveni cunoscut drept „Duminica Sângeroasă.”
1922 – Rebecca Latimer Felton din Georgia depune jurământul de investire în funcție, devenind prima femeie senator din Statele Unite.
1927 – Minerii greviști de la mina Columbine, Colorado, sunt atacați cu mitraliere de către un detașament al poliției statale, îmbrăcați în haine civile.
1941 – Se naște Juliet Mills, actriță britanică.
1945 – Se naște Goldie Hawn, actriță americană.
1953 – Muzeul Britanic de Istorie Naturală anunță că „Omul din Piltdown,” considerat inițial unul dintre cele mai importante cranii fosilizate de hominizi descoperite, este un fals.
1962 – Armata chineză declară o încetare unilaterală a focului în războiul sino-indian.
1963 – Se naște Nicollette Sheridan, actriță britanică.
1965 – Se naște Björk, cantautoare islandeză.
1967 – Războiul din Vietnam: Generalul american William Westmoreland declară în fața reporterilor: „Sunt absolut sigur că dacă prin 1965 inamicul câștiga, astăzi pierde cu siguranță.”
1969 – Președintele SUA Richard Nixon și premierul japonez Eisaku Sato semnează un acord la Washington, prin care insula Okinawa revenea sub controlul Japoniei. Conform termenilor înțelegerii, Statele Unite urmau să-și păstreze drepturile de a avea baze militare pe insulă, cu condiția să nu dețină arme nucleare.
1969 – Este stabilită prima legătură permanentă ARPANET între UCLA și Stanford Research Institute.
1970 – Războiul din Vietnam: Operațiunea Ivory Coast – Un comando american atacă lagărul de prizonieri Son Tay, într-o tentativă de a elibera prizonierii americani care se credea că sunt ținuți acolo.
1971 – Războiul indo-pakistanez: Trupele indiene, ajutate de guerilele bengaleze Mukti Bahini, înfrâng armata pakistaneză în bătălia de la Garibpur.
1974Un atac cu bombă ucide 21 de oameni într-un bar din Birmingham, Anglia.
1978 – Se naște Lucía Jiménez, actriță spaniolă.
1979 – Ambasada Statelor Unite de la Islamabad, Pakistan, este atacată de către o mulțime înfuriată și este incendiată, patru oameni fiind uciși.
1980 – Un incendiu devastator izbucnește la hotelul MGM Grand Hotel din Paradise, Nevada. 87 de oameni sunt uciși și mai mult de 650 sunt răniți.
1995 – Încep negocierile de la Dayton, la baza aeriană Wright Patterson, lângă Dayton, Ohio, care se vor încheia cu obținerea unui acord de pace în războiul din Bosnia și Herțegovina. Acordul va fi ratificat formal la Paris, pe 14 decembrie în același an.
2002 – NATO invită Bulgaria, Estonia, Letonia, Lituania, România, Slovacia și Slovenia să devină membre ale organizației.
2004 – Are loc al doilea tur de scrutin al alegerilor prezidențiale ucrainene, care va genera proteste masive legate de posibila fraudare a alegerilor, evenimente cunoscute sub numele de „revoluția portocalie.”
2004 – Clubul de la Paris acceptă ștergerea a 80% din datoria externă a Irakului.
2006 – Politicianul libanez anti-sirian Pierre Amine Gemayel este asasinat în suburbiile Beirutului.

Reclame
%d blogeri au apreciat asta: