X-37B a revenit pe Terra. Scopul misiunii: secret

După 225 de zile pe orbită, misteriosul vehicul spațial X-37B al Forțelor Aeriene ale SUA a aterizat pe Terra, vineri, la ora 1;16 am, ora locală, la baza aeriană Vandenberg din California. A fost a doua reintrare în atmosferă și aterizare complet automate din istoria zborurilor spațiale. Primii au fost sovieticii cu prototipul lor Buran, în 1988.
Șeful programului, lt. col. Troy Giese, spune că „aterizarea de astăzi constituie punctul culminant al unei misiuni reușite,” care a „îndeplinit toate obiectivele.” În schimb, Forțele Aeriene nu au oferit detalii în ce anume a constat misiunea. Pentru o perioadă, personalul din cadrul armatei a pretins că nu știe nici când va reveni X-37B pe Pământ.

Putând transporta o încărcătură de doar 227 kg, robotul de 8,9 metri ar putea avea la bord senzori sau chiar arme. Manevrabilitatea acestuia – mai mulți radio-amatori au urmărit X-37B făcând patru schimbări majore de orbită – înseamnă că s-ar putea strecura și deturna sateliții altor națiuni. Sau ar putea fi doar un laborator spațial, așa cum insistă Forțele Aeriene.

Îmi mențin afirmația inițială că misiunea aparatului este de a testa noi senzori sau echipament pentru sateliți,” spune Brian Weeden de la Secure World Foundation. Aceasta consideră că X-37B nu este un bombardier spațial sau ucigaș de sateliți.

Un lucru este clar: povestea lui X-37B abia a început. Forțele Aeriene au comandat Boeing un al doilea aparat, care va intra în serviciu în primăvara următoare.

Sursa: Wired.

Reclame

2 răspunsuri

  1. or fi vrut sa vada cum arata piscina lui Ahmadinejad de sus…

Comentariile sunt închise.

%d blogeri au apreciat asta: