• OPRIȚI RĂZBOIUL!
 • ATENȚIE!

  Acest blog este un pamflet. Personajele care apar în postări sunt absolut imaginare și orice asemănare cu persoane și întâmplări reale este accidentală și neintenționată.
 • Arhive

 • Top click-uri

  • Niciunul
 • Blog Stats

  • 90.656 hits
 • Quote:

  Be wiser than other people, if you can, but do not tell them so.
 • Spam blocat

STW

* Primul Război Mondial: +15 milioane morți
* Al II-lea Război Mondial: +50 milioane morți
* Al III-lea Război Mondial: ?

***Fiecare grup conducător poartă războiul împotriva propriilor săi supuși, iar scopul războiului nu este acela de a face sau de a împiedica anexiunile teritoriale, ci de a menține intactă structura societății[…] Dar, deși este nereal, războiul nu este și lipsit de sens: el consumă surplusul de bunuri de larg consum și ajută la menținerea acelui climat psihologic de care are nevoie o societate ierarhizată pentru a supraviețui[…] Atmosfera socială este aceea a unui oraș asediat, în care faptul de a avea sau de a nu avea o halcă de carne de cal face diferența între bogăție și sărăcie. Și, totodată, conștiința de a fi în stare de război și, deci, în continuu pericol, face ca încredințarea întregii puteri unei mici caste să pară condiția firească și inevitabilă a supraviețuirii. Războiul, așa cum se va vedea în continuare, nu numai că săvârșește distrugerea necesară, dar o săvârșește într-o manieră acceptabilă din punct de vedere psihologic. Desigur, în principiu ar fi foarte simplu să se cheltuiască surplusul de forță de muncă al omenirii construind temple și piramide, săpând găuri în pământ și astupându-le apoi la loc, sau chiar producând mari cantități de bunuri și dându-le apoi foc. Dar o asemenea abordare a problemei ar asigura numai latura economică, nu și pe cea emoțională necesară unei societăți ierarhizate.”

– Fragmente din „1984” de George Orwell

*** Hermann Göring, adjunctul lui Hitler, a explicat conceptul de război atunci când s-a aflat în fața tribunalului de la Nürnberg, declarând că: “Bineînțeles, oamenii nu-și doresc război,” și că: “Natural, oamenii de rând nu vor război; nici în Rusia, nici în Anglia sau în America, ca să nu mai spun de Germania. Asta se înțelege. Dar la urma urmei, liderii țării sunt cei care determină politica și este întotdeauna simplu să-i faci pe oameni să te urmeze, fie că este vorba de o democrație, sau o dictatură fascistă, sau un parlament, sau o dictatură comunistă.” Când Göring a fost corectat că, într-o democrație “oamenii au un cuvânt de spus asupra chestiunii, prin reprezentanții lor aleși,” Göring a răspuns:

Oh, asta e bine, dar, cu voce sau fără voce, oamenii pot fi întotdeauna aduși la ordinele conducătorilor. Asta este ușor. Tot ceea ce trebuie să faci este să le spui că sunt atacați și să-i denunți pe pacifiști pentru lipsă de patriotism și expunerea țării la pericol. Funcționează la fel în orice țară.”

%d blogeri au apreciat: